Руски научници открили тајну тунгуске експлозије у Сибиру

© RTЕксплозија у Сибиру
Експлозија у Сибиру - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Руски научници открили су тајну тугунске експлозије у Сибиру која се догодила 1908. године. Није било никаквог пада метеорита на Земљу, објаснили су истраживачи часопису „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“. У питању је био астероид.

Према мишљењу научника, огроман гвоздени астероид величине између 100 и 200 метара прошао је кроз атмосферу Земље на висини од 10 до 15 километара, а брзина кретања износила је око 20 километара у секунди.

Научници сматрају да објект није могао да се састоји од камена или леда, јер њихова слаба чврстоћа, за разлику од гвожђа, доводи до брзог уништавања таквих тела прилком кретања у атмосфери.

Уколико је астероид био од гвожђа, он је могао да сачува структуру и да се врати у свемир.

„Такав објекат је могао да изазове ударни талас који је у стању да проузрокује пад дрвећа на територији већој од 1.500 километара, а да притом не остави на површини Земље никакве трагове“, појаснили су стручњаци.

Пролазак таквог астероида кроз Земљину атмосферу могао је да изазове пожаре, чији узрок је било светлосно зрачење високог интензитета коју ствара свемирско тело.

Тунгуски феномен догодио се 1908. године у близини реке Подкамена Тунгуска изнад шумског подручја у удаљеном делу источног Сибира. Разлог је била појава хипотетичког небеског тела, за које се претпоставља да је била комета.  

Улазак објекта у Земљину атмосферу изазвао је експлозију, која, према неким подацима, може да се упореди са експлозијом најмоћније термонуклеарне бомбе.

Експлозија се чула 800 километара од епицентра, а експлозивни талас уништио је шуме на површини од 2.000 квадратних километара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала