Сихронизована акција Немаца с мора и копна: Како је пао црногорски морнар са „белим товаром“

© AP Photo / Christian CharisiusНемачка полиција, кокаин
Немачка полиција, кокаин - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Угледна немачка телевизија „НДР Ферензин“, јуче је објавила извештај о акцији немачке полиције и царине, која је у лучком граду Хамбургу, запленила око 500 килограма кокаина на теретном броду „Будва“.

Овај извештај доноси нове информације и реконструкцију испланираног сценарија кријумчарења дроге, преноси портал Ин4с.

„Дрога је била сакривена у отвору за људе на броду. Полиција је пронашла празне канистере, ужад и ГПС предајник у другом отвору. Морнар из Црне Горе је ухапшен“, јавља НДР.

Позивајући се на своје изворе – вероватно из полиције, НДР пише да је кокаин пронађен у непосредној близини кабине у којој је био смештен црногорски морнар, док је у његовој кабини пронађен инкриминишући материјал.

„Kокаин је, очигледно, требало да буде избачен са брода пре уласка у луку. У методи познатој као ’одбацивање‘, саучесници брзим чамцима, потом, сакупљају дрогу на води. На тај начин је требало избећи царинску контролу у луци“.

Kокаин требало да се „испусти“ и у белгијским и холандским водама

Међутим, према писању НДР-а, немачка царина је добила информацију од „стране владе“ – не наводећи тачно које – о кретању овог брода који је испловио из Бразила, па је одлучила да, имајући у виду принципе понашања кријумчара, спречи „одбацивање“, због чега је брод стављен под присмотру неколико дана.

„Ризик да се дрога изгуби је био превелик“, оправдао је ову акцију испред хамбуршке царине, шеф истраге Рене Маче, преноси НДР.

© AP Photo / German CustomКокаин заплењен у Хамбургу
Сихронизована акција Немаца с мора и копна: Како је пао црногорски морнар са „белим товаром“ - Sputnik Србија
Кокаин заплењен у Хамбургу

Ова синхронизована акција немачке полиције и царине – са мора и копна је, највероватније, примећена од стране кријумчара, па „одбацивање“ дроге није могло да се реализује.

Царинска служба града Хамбурга је саопштила да се истражне радње у овом случају настављају, те да је заплењена дрога, по свему судећи, требало да се „испусти“ не само у немачким водама, већ и у белгијским и холандским територијалним водама.

Такође, саопштено је да је директно повезивање бродске посаде са дрогом, позивајући се на раније случајеве – тешко доказиво, али и да актуелна пандемија вируса корона уопште није пореметила кријумчаре, истичући да је прошлогодишњи рекорд од заплењених 10 тона кокаина, имајући у виду овогодишње случајеве прекинутих ланаца трговине дрогом – уздрман, закључује се у тексту НДР-а.

Портал ин4с.нет је благовремено пренео информацију о заплењеном кокаину, као и наводе из Управе полиције Црне Горе, да је немачка полиција обавештена о кокаину од стране црногорске полиције, те да је цела акција спроведена у сарадњи са партнерским службама Велике Британије, Португалије, Шпаније, Холандије, Савезне Републике Немачке и америчке Агенције ДЕА, којом је реализована још једна међународна полицијска акција пресецања руте кријумчарења кокаина из Јужне Америке ка Европи.

Kолико је реално да је ухапшени конобар једини знао за пола тоне кокаина?

С обзиром на чињеницу да је ухапшени Младен Радуловић, иначе рођени брат Драгана Радуловића, шефа обезбеђења на Аеродрому у Подгорици, на броду „Будва“ био запослен као конобар, остаје нејасно како је, за сада – једини он осумњичен за повезаност са дрогом.

Имајући у виду сву комплексност операције кријумчарења кокаина, као и чињеницу да је реч о вешто испланираном краку међународног кријумчарења наркотика – што су потврдили и немачки истражни органи, врло је вероватно да овај посао није поверен искључиво једном конобару са теретног брода.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала