Шта грађани морају да знају пре уласка у градски превоз у Београду

© Sputnik / Никола ЈоксимовићOзнака у градском превозу у Београду
Oзнака у градском превозу у Београду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Обавезне маске и рукавице, улазак на предња врата, може се седети само на сваком другом седишту, а растојање између оних који стоје мора бити најмање метар и по. То су само нека од правила која ће важити приликом вожње градским превозом у Београду од 8. маја.

Обнављањем функционисања градског превоза у Београду обележавамо повратак живота у нормалу, рекао је епидемиолог др Предраг Кон на конференцији за медије одржаној у београдском Градском саобраћајном предузећу.

Четири фазе враћања градског превоза Београду

Градски превоз ће, према његовим речима, бити враћан на улице Београда у четири фазе, које ће до минимума смањити могућности преноса вируса у градском превозу.

„У првој фази се планира да градски превоз користе искључио запослени. После прве фазе, чије ће трајање зависити од резултата које добијемо, превоз ће моћи да користе ученици, а у трећој сви грађани млађи од 65 година. Тек на крају, градски превоз ће моћи да користе и они који су најосетљивији, старији од 65. Верујте ми, то ће брзо доћи, јер не очекујемо да ће вирус бити активан после маја месеца“, тврди Кон.
© Sputnik / Никола ЈоксимовићСедење у градском превозу биће дозвољено на сваком другом седишту
Шта грађани морају да знају пре уласка у градски превоз у Београду  - Sputnik Србија
Седење у градском превозу биће дозвољено на сваком другом седишту

Тренутна циркулација вируса је између два и три одсто од броја тестираних, а када она падне испод један одсто, постојаће само теоретска могућност заразе, додао је он.

„Ситуација излази из претеће и полако се нормализује. Када изађемо из епидемије, барем првог таласа, имаћемо и даље стање пандемије, пратићемо како се вирус понаша и предлагаћемо даље активности“, поручио је он.

Шта је обавезно за путнике

Места за седење и стајање у возилима јасно ће бити обележена.

„Централна вентилација у возилима неће бити дозвољена, а за возаче је обавезна заштитна опрема. Они ће бити одвојени у кабини. Наравно, појачана је и мера дезинфекције свих контактних површина. Апелујемо на све суграђане који ће користити превоз да поштују мере и да имају више разумевања. Можда ће на почетку бити проблема, нека мало раније крену на посао, јер заиста је неопходно поштовати све ове мере да бисмо се успешно изборили са епидемијом“, каже докторка Славица Марис.

Мере ће се строго поштовати

Како би градски јавни превозник испунио све мере заштите које су препоручили епидемиолози, обезбеђено је 1.290 аутобуса, трамваја и тролејбуса, који ће саобраћати београдским улицама, нагласио је градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић.

Он је напоменуо да ће возачи и посебни редари имати овлашћења да зауставе возило уколико неко од грађана не поштује мере, а уђе у превоз. Редари ће упућивати грађане на слободна места за седење и стајање.

„Наша намера је била да све мере које смо донели и сви налози које смо дали превозницима буду усмерени на заштиту здравља путника“, казао је он.

Правила у возилима ће се строго поштовати, а градски превоз моћи ће да користе само грађани који имају персонализоване карте за запослене.

ГСП је извршио све неопходне припреме за почетак превоза, каже директор ГСП-а Радиша Момчиловић. Сва возила биће обележена до 8. маја, а обезбеђено је и довољно људи који ће радити на контроли и примени свих превентивних мера које су уведене у градском превозу.

Београдски градски превоз укинут је услед епидемије вируса корона средином марта, а сада, када буде враћан у четири фазе, флуктуација путника биће праћена и зависно од ситуације, још стотину возила биће укључивано у превоз сходно ситуацији, наводи Момчиловић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала