Амерички бомбардери „вежбали бомбардовање“ у близини руске границе

© Royal Danish Air ForceA B-1B Lancer flies with a Danish F-16 during a training mission for Bomber Task Force Europe, May 5, 2020.
A B-1B Lancer flies with a Danish F-16 during a training mission for Bomber Task Force Europe, May 5, 2020. - Sputnik Србија
Пратите нас
Два стратешка бомбардера америчког Ратног ваздухопловства B-1B Лансер извела су, након трансатлантског лета, војне вежбе бомбардовања на полигону Тапа у Естонији, који се налази на око 100 километара од границе Лењинградске области, саопштио је Пентагон.

Бомбардери са ознакама BONE11 и BONE12, који су полетели са авио-базе Елсворт у Јужној Дакоти, извели су двадесетчетворочасовни лет без паузе. 

Током мисије бомбардери су неколико пута допуњавали гориво у ваздуху из америчких танкера, који су летели из база на Аљасци, Јапану и Окинави.

Према саопштењу америчког ваздухопловства, на подручју полигона Тапа наводила их је естонска авијација.

„Вежбе са нашим НАТО савезницима и земљама-партнерима (на бојном пољу) доприносе повећању издржљивости и функционалној усклађености. Стратешки бомбардери доприносе стабилности на европском простору, шаљући јасан сигнал када је реч о могућностима обуздавања било ког потенцијалног противника“, наведено је у саопштењу.

Истовремено се истиче да такви летови демонстрирају америчку подршку савезницима у балтичким земљама, како би се осигурала регионална безбедност.

Рута над Европом подразумевала је лет изнад Данске, Литваније, Летоније и Естоније.

Авиони, који су полетели из авио-базе Елсворт, после транспацифичког лета прошли су дуж руског Далеког истока, источне обале Јапана све до Окинаве, а затим кренули ка континенталном делу САД.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала