Америка: Северна Кореја гради нову платформу за лансирање балистичких ракета

© Kin CheungПјонгјанг
Пјонгјанг - Sputnik Србија
Пратите нас
Северна Кореја је стигла до завршне фазе у изградњи новог објекта, који се вероватно може користити за лансирање интерконтиненталних балистичких ракета, наводи се у саопштењу америчког Центра за стратешка и међународна истраживања.

Према инфомацијама које су објављене на сајту Центра, нови објекат се налази у јужном делу међународног аеродрома у Пјонгјангу. Истиче се да „постоји велика вероватноћа да је повезан са развојем ракетног програма у Северној Кореји“.

Према мишљењу америчких стручњака, инфраструктура, која се подиже на овом објекту, има могућност да лансира интерконтиненталне балистичке ракете „Хвасон 15“, као и све друге познате севернокорејске балистичке ракете.

Стручњаци су дошли до таквих закључака на основу сателитских снимака објекта.

Северна Кореја је 2017. године тестирала интерконтинеталну балистичку ракету „Хвасон 15“. Процењује се да је домет ракете више од 12.000 километара, као и да је у стању да погоди мете на територији САД. Пјонгјанг од тада није лансирао ракете са таквим карактеристикама како не би дошло да заоштравања односа са Вашингтоном, сматрају стручњаци. Прошле године земље нису постигле значајан успех током преговора. На пример, други састанак председника Северне Кореје и САД, Ким Џонг Уна и Доналда Трампа, одржан у фебруару 2019. године, завршен је неуспехом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала