Помпео: Спремни смо за преговоре са Русијом о контроли наоружања

© Sputnik / Екатерина Лызлова / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров и Мајк Помпео
Сергеј Лавров и Мајк Помпео - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Мајк Помпео потврдио је у току разговора са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом спремност САД за преговоре о контроли наоружања, чиме ће се „ојачати безбедност Америке и партнера“.
„Током разговора са руским министром иностраних послова потврдио сам да смо спремни да учествујемо у преговорима о контроли наоружања, који ће допринети безбедности Сједињених Америчких Држава и наших партнера. Наставићемо да се залажемо за проверене и остварљиве механизме“, написао је Помпео у среду на Твитеру.

​Раније је амерички Стејт Департмент саопштио да је Помпео разговарао телефоном са Лавровом о контроли наоружања и бројних билатералним питањима, а такође и о борби против вируса корона.

Лавров је претходно изјавио да Москва намерава да током наредних преговора са САД покрене питање повлачења америчког нуклеарног оружја из Европе, које је и даље тамо упркос обећањима.

Према његовим речима, Русија је спремна да што пре обнови дијалог са САД о контроли нових врста наоружања ван оквира Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања.

Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања

Подсетимо, Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања између Русије и САД, који је ступио на снагу 5. фебруара 2011. године је и даље једини важећи споразум о ограничавању нуклеарног наоружања Русије и Сједињених Америчких Држава. Овај споразум истиче наредне године и остаје велико питање да ли ће бити продужен.

Према овом документу стране су се обавезале да ће смањити број нуклеарних бојевих глава у периоду од седам година на 1.550 јединица, а број интерконтиненталних балистичких ракета и балистичких ракета за подморнице и тешке бомбардере на 700 јединица.

Прочитати још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала