Европа се уједињује против Трампа: Порез америчким ИТ компанијама?

© AP Photo / Virginia MayoТаставе САД и ЕУ испред седишта ЕУ у Бриселу
Таставе САД и ЕУ испред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Европа би могла да се уједини против америчког председника Доналда Трампа и да уведе заједнички порез на добит дигиталних компанија, преноси „Си-Ен-Би-Си“, позивајући се на холандског посланика у Европском парламенту Пола Тенга.

Према речима Тенга, земље Европске уније разматрају могућност увођења заједничког пореза на приход дигиталних компанија, као што су „Гугл“ и „Фејсбук“. Њихов приход је тешко пратити на националном нивоу, јер производи које продају нису везани за одређену земљу. Због тога су многе сличне корпорације наменски регистроване у земљама са ниским пореским стопама, као што је Ирска, пише портал.

Како се наводи, поједине земље, међу којима су Француска, Италија и Аустрија, увеле су сопствене порезе који ће ступити на снагу наредне године. Међутим, покушаји увођења оваквих мера на европском нивоу за сада нису уродили плодом. Прошлог пролећа су Ирска, Данска, Шведска и Финска блокирале увођење пореза, инсистирајући да је неопходно размотрити одлуку и ван ЕУ.

Међутим, портал наводи да би се земље ЕУ сада могле ујединити услед критика америчког председника који је раније више пута изјављивао да порези на приход дигиталних компанија у појединим земљама имају недостатке. Према његовом мишљењу, корпорације које су регистроване у САД, требало би да плаћају порез на приход за услуге у својој земљи.

Због Трампових изјава спречено је увођење пореза у појединим земљама ЕУ. Међутим, уколико до краја 2020. године стране не постигну споразум који би одговарао и европским земљама и Вашингтону, порези ће ступити на снагу, истиче се у чланку.

Аутор подсећа да су САД и ЕУ током Трамповог мандата успеле да ступе у бројне конфликте у економској, политичкој и одбрамбеној сфери. То раздражује Брисел и повећава вероватноћу да ће чланице ЕУ деловати заједнички када је реч о увођењу новог пореза, закључује се.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала