Код зубара као на операцију: Уведене строге мере, пацијенти морају под туш пре ординације

Пратите насTelegramOdyssey
Након дуже паузе, стоматолози поново почињу да раде, али по строжим правилима него иначе. Ношење рукавица, маски и визира је обавезно, као и редовна дезинфекција ординације. Чекаонице више неће имати часописе, пацијенти ће попуњавати епидемиолошке упитнике, а препоручује се чак и туширање пре одласка код зубара.

Још крајем априла, Стоматолошка комора Србије (СКС) објавила је документ који садржи препоруке за поновни почетак рада стоматолошких ординација. Он је састављен на основу информација о вирусу корона и намењен је за едукацију и припрему стоматолога.

© Sputnik / Руслан Вахаев / Уђи у фото-галеријуСви чланови стоматолошког тима требало би да носе комплетну заштитну опрему
Код зубара као на операцију: Уведене строге мере, пацијенти морају под туш пре ординације  - Sputnik Србија
Сви чланови стоматолошког тима требало би да носе комплетну заштитну опрему

Строге мере за зубаре

Др Зоран Младеновић, стоматолог из Свилајнца, сведочи да стоматолози свакодневно путем и-мејла добијају упутства од Стоматолошке коморе Србије и да, од почетка епидемије, није било већих измена препорука, које су временом само бивале строже.

„Од уласка у ординацију, где се налазе отирачи са дезинфицијенсом, преко тога да пацијент мора да опере руке и употреби средство за дезинфекцију када уђе, до седења на столици која је припремљена за сваког пацијента и наше припеме, која је као за хируршке интервенције, па и још мало више“, објашњава саговорник Спутњика.

Према препорукама СКС, сви чланови стоматолошког тима требало би да носе комплетну заштитну опрему – маске, рукавице и визире или наочаре. По завршетку рада, опрему би требало да скину у одређеном редоследу, а између скидања сваког појединачног дела обавезно је прање руку.

Сво особље мора да редовно пере руке по најмање 20 секунди и да их потом дезинфикује. Течна дезинфекциона средства предвиђена су на улазу и унутар сваке ординације.

Обавезно је и редовно чишћење и дезинфиковање ординација и тоалета – подова, свих површина, квака, гелендера. Између термина, неопходно је дезинфиковати сваку просторију и сачекати најмање 10 минута пре поновног уласка како би дезинфекција била успешна. Такође, све просторије морају да се проветравају.

© Fotolia / Narong JongsirikulСве пакете и омоте који се достављају курирском службом обавезно треба дезинфиковати
Код зубара као на операцију: Уведене строге мере, пацијенти морају под туш пре ординације  - Sputnik Србија
Све пакете и омоте који се достављају курирском службом обавезно треба дезинфиковати

Све пакете и омоте који се достављају курирском службом обавезно дезинфиковати и обрисати пре уношења у ординацију, а потом и њихов садржај.

Радна униформа и обућа која се користи током радног дана не би требало да се износи из ординације. Униформе прати на високој температури, а обућу дезинфиковати на крају радног дана.

Пацијенти под лупом

Младеновић каже да, по уласку у ординацију, пацијент мора да попуни епидемиолошки упитник, којим се проверава: да ли је боравио у ризичним подручијима у протеклих 28 дана, да ли је био у контакту са оболелима од вируса корона, да ли је имао повишену температуру или друге симптоме грипа или прехладе. Потом, мора да потпише сагласност за интервенцију која му је предложена.

Како је рекао, он није имао ризичне пацијенте, али је, позивајући се на податке из упитника, открио да је имао три пацијента која су била у контакту с особама оболелим од корона вируса, с тим што су имали доказ да су на тај вирус негативни.

„То су пацијенти који иначе раде као здравствени радници и имали су контакте с оболелима. Пошто је њима професионално рађен тај тест, имали су то написмено, тако да нисмо имали проблема“, каже Младеновић.

Пацијенте и особље са симптомима грипа треба одмах упутити код лекара или у ковид-амбуланту. Оним пацијентима који су свесни да имају симптоме грипа, СКС је упутила молбу да не посећују ординације.

Уколико пацијент ипак дође на преглед или интервенцију, а стоматолог примети да се он прекомерно зноји, лечење може да се одложи. Одлагање је могуће и ако пацијент има високу температуру, што може бити утврђено мерењем на захтев зубара. Стоматолог може да затражи и валидан тест на корона вирус пре лечења.

© REUTERS / CHRISTIAN HARTMANNСтоматолог може да затражи и валидан тест на корона вирус пре лечења
Код зубара као на операцију: Уведене строге мере, пацијенти морају под туш пре ординације  - Sputnik Србија
Стоматолог може да затражи и валидан тест на корона вирус пре лечења

Такође, пацијент би, пре лечења, требало да испире уста водоник пероксидом или раствором повидон јода најмање минут.

Туширање пре ординације, чекаонице без часописа

По препорукама, у ординацијама треба да буде што мање људи, а чекаонице би требало лишити свих часописа и књига. За пацијенте је предвиђена дистанца од два метра, а препоручљиво је и да се истуширају пре стоматолога, као и то да не носе превише накита.

„Код нас је тешко одржавати дистанцу зато што имамо непосредни контакт са пацијентом. Максимално избегавамо да користимо инструменте који прскају аеросол. То нам мало компликује рад, јер је некада неопходно. У тим ситуацијама обавезно користимо визире“, сведочи Младеновић.

У чекаоници Младеновићеве ординације више нема часописа, а боравак је дозвољен само једној особи. Остали пацијенти морају да сачекају испред улаза. Они који тамо долазе углавном имају маске и рукавице и поштују све препоручене мере.

Корона нанела штету

Младеновић каже да су сви запослени из његове ординације месец и по дана били на принудном одмору и да је његова бранша, генерално, претрпела јак финансијски ударац. У његовој ординацији није било отпуштања, иако је обим посла смањен за 80 одсто. Он очекује да ће се ствари вратити у нормалу тек следеће године.

© Fotolia / Sebastian DudaОпаки вирус заувек је променио здравствену слику и пружање стоматолошких услуга
Код зубара као на операцију: Уведене строге мере, пацијенти морају под туш пре ординације  - Sputnik Србија
Опаки вирус заувек је променио здравствену слику и пружање стоматолошких услуга

СКС је указала на то да је опаки вирус заувек променио здравствену  слику  и  пружање стоматолошких услуга. Комора је позвала зубаре да учине све како би сачували здравље и безбедност пацијената, чланова тима и њих самих, али и да пажњу усмере и на пословање ординација, с обзиром на то да је ситуација са вирусом и на том пољу узела свој данак.

„Неке  ординације су затворене, њихово  особље  је послато на одсуство или им  је  уговор  прекинут. Оне које  су  примале  пацијенте  у хитним  стањима, тешко подносе финансијске губитке. Биће потребно обазриво и стратешко планирање како би се обезбедио брз, ефикасан и успешан опоравак“, пише у документу СКС.

Према препорукама, запослени на посао требало би да се враћају по фазама. Саветује се и планирање тромесечне набавке, уколико дође до несташице опреме, као и припрема за потенцијалну другу фазу епидемије.

Такође, неопходно је направити план за заказивање термина, по ком ће предност имати пацијенти који су били отказани због ванредног стања, а потом они који су се јављали због болова.

Пацијенте  би требало информисати о новим правилима ординације, а за њих  припремити и обавештење - „да ће бити заштићени од ковида 19 у ординацији“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала