Крије ли се у лами лек за ковид 19?

© Фото : pixabayАлпаки лама
Алпаки лама - Sputnik Србија
Пратите нас
Према наводима америчких и белгијских научника, лама звана Винтер могла би бити кључ за пролажење лека за ковид 19.

Истраживачи са Универзитета у Остину, држава Тексас и Националног института за здравље и Универзитета Гент у Белгији, рекли су да су помоћу ламе створили антитела за које тврде да штити људске ћелије од ковид 19, преноси Танјуг писање „Скај Њуза“.

Лабораторији органске синтезе у хемијско-фармацеутском центру УрФУ, где се развија лек „тријазавирин“ за борбу против коронавируса - Sputnik Србија
Који лекови су делотворни против ковида 19?

Тим је пре четири године почео да истражује антитела која могу да се супротставе вирусима САРС или МЕРС, која су повезани са новим корона вирусом. Тада су лами званој Винтер, који има четири године и живи на фарми у белгијском селу, убризгане сигурне верзије вируса САРС и МЕРС.

Научници су затим изоловали и антитела из њене крви, која се производе као одговор на антиген и могу помоћи у спречавању будуће инфекције.

Ово је коришћено за стварање новог антитела за које научници кажу да може да спречи САРС-КоВ-2, корона вирус који узрокује да ковид 19 инфицира ћелије.

„Ово је једно од првих антитела за које се зна да неутралише САРС-КоВ-2“, рекао је Џејсон Меклелан, ванредни професор молекуларне био-науке у УТ Аустин и један од аутора студије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала