Мигови, кинжали, тупољеви, сухоји... Спектакл изнад Црвеног трга за Дан победе /видео/

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаВојници на војној паради поводом Дана победе у Другом светском рату на Црвеном тргу у Москви
Војници на војној паради поводом Дана победе у Другом светском рату на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
На Дан победе над фашизмом, 9. маја, изнад Црвеног трга ће пролетети 75 авиона и хеликоптера. Владимир Путин ће положити цвеће поред Вечне ватре крај зидина Кремља, а његов портпарол Дмитриј Песков наздравиће вотком и заједно са милионима Руса отпевати песму „Дан победе“.

Традиционална војна парада и друге манифестације Дана победе у Русији одложени су због пандемије вируса корона, али упркос томе овај празник који је од великог значаја за историју Русије биће обележен низом догађаја 9. маја.

Уместо традиционалних војних парада, концерата, народних шетњи и других свечаности карактеристичних за овај празник у многим руским градовима биће одржане параде авијације и велики ватромети, а милиони Руса славиће у својим кућама поштујући режим самоизолације, који је због короне већ више од месец дана на снази у целој земљи.

„Дан победе“ ће се певати на терасама

Ипак, већина грађана ће изаћи на терасе својих станова и отпевати песму „Дан победе“. Идеја је потекла од волонтера који помажу у борби против вируса корона. Председник Путин је тај предлог подржао и обећао да ће размислити о томе на који начин и сам може да се прикључи. Он је истакао да ће бити уз волонтере и грађане „и срцем и душом“, док је портпарол Кремља Дмитриј Песков открио да ће на празник обавезно попити чашицу вотке и отпевати песму „Дан победе“, аутора Давида Тухманова.

Најављено је и да ће Путин 9. маја положити цвеће крај Вечне ватре уз зидине Кремља и да ће се потом са тог места обратити грађанима Русије.

Песков је истакао и да ће се руски председник „на овај или онај начин“ придружити и „Бесмртном пуку“, традиционално најмасовнијој акцији у којој људи носе портрете својих предака који су учествовали у Другом светском рату. Манифестација се одржава у градовима широм Русије и света, а само у Москви на њој учествује више од милион људи.

Због пандемије вируса корона акција „Бесмртни пук“ ове године биће одржана онлајн, а акција ће се одвијати преко интернета емитовањем на више од 200 екрана у Москви, онлајн биоскопу ОККО и на порталу „Бесмртног пука“ Русије.

Спектакл на небу изнад Русије

Метеоролози за суботу у Москви најављују облачно време са повременом кишом, а Московљани се надају да лоше време неће покварити планирани спектакл на небу изнад престонице, као што је то био случај прошле године.

Парада авијације одувек је била једна од главних атракција Дана победе. Ове године ће изнад Црвеног трга ће симболично пролетети 75 авиона и хеликоптера, с обзиром да се ове године обележава 75. годишињица победе у Другом светском рату, док ће у целој држави акробације изводити 597 летелица. Планиран је лет авијације у парадном строју у 47 градова, укључујући све градове-хероје на територији Руске Федерације и авио-базе.

Заменик главног команданта Ваздушно-космичких снага Русије генерал-потпоручник Сергеј Дронов рекао је да ће изнад Москве летети „75 летелица, укључујући авионе пете генерације Су-57“.

У Москви је већ одржана проба параде, а над главним градом Русије летели су и „мигови“, „тупољеви“, „сухоји“, „иљушини“ и четири система „Кинжал“.

Концерти под прозорима ветерана

Иако је због режима самоизолације на улицама Москве људи значајно мање него иначе, град је окићен, па спремно и свечано дочекује велики празник. 

Традиционално, главне звезде Дана победе су ратни ветерани, па се њима и ове године поклања посебна пажња. Припадници Оружаних снага Русије у свим регионима земље обилазе ратне ветеране, дарују им поклоне и каранфиле, а испод њихових прозора организују концерте. Солисти, а понегде и цели оркестри у војничкој униформи и са Георгијвеском лентом на грудима изводе родољубиве песме. Програм се изводи испред дома сваког ветерана, било да се он налази у селу или граду.
© Sputnik / Василий Батанов / Уђи у базу фотографијаЛичне парада за ветерана Великог отаџбинског рата, капетана првог ранга Луку Кузина, у дворишту његове куће у Севастопољу.
Мигови, кинжали, тупољеви, сухоји... Спектакл изнад Црвеног трга за Дан победе /видео/  - Sputnik Србија
Личне парада за ветерана Великог отаџбинског рата, капетана првог ранга Луку Кузина, у дворишту његове куће у Севастопољу.

Врхунац прославе 9. маја биће велики ватромети који ће бити организовани широм земље. Само у Москви у склопу почасне паљбе биће испаљено више од 12 хиљада празничних ватромета.

Почасна паљба биће уприличена у 22.00 по московском времену на 15 престоничких тргова.

Ипак, током ове године неће изостати ни велика традиционална свечаност. Кремљ је саопштио да ће обележавање 75. годишњице победе у Другом светском рату, уз велику параду и марш „Бесмртног пука“, бити одржано када прође епидемија вируса короне тј. када то епдемиолошка ситуација дозволи.

Медији помињу три могућа датума – 24. јун, датум када је 1945. године на Црвеном тргу одржана прва парада Црвене армије у част победе СССР-а над Немачком у Другом светском рату. Том парадом је командовао маршал Рокосовски, а рапорт од њега није примио Стаљин, како се очекивало, већ маршал Жуков, који је са својом армијом ушао у Берлин. Тај тренутак овековечен је спомеником, који је посвећен Жукову, испред Историјског музеја пред зидинама Кремља.

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Уђи у базу фотографијаОбновљен споменик маршалу Жукову испред Кремља
Мигови, кинжали, тупољеви, сухоји... Спектакл изнад Црвеног трга за Дан победе /видео/  - Sputnik Србија
Обновљен споменик маршалу Жукову испред Кремља
Према другим верзијама, парада би могла да се одржи 3. септембра, на дан обележавања годишњице од завршетка Другог светског рата или 7. новембра, на дан када је током Битке за Москву на Црвеном тргу одржана историјска парада са које су совјетски војници отишли право на фронт.
Парада у Москви 7. новембра - Sputnik Србија
Како је Стаљин организовао параду Хитлеру испред носа

Ипак, о датуму одржавања овогодишње јубиларне прославе последњу реч даће Кремљ. Очекује се да ће на тој прослави на Црвеном тргу учествовати и припадници Војске Србије, а да ће свечаности присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

Подсетимо, свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Прочитајте још:

Фото-галерија: Дан победе — овако је Москва дочекала вест о коначном поразу нациста

► Зашто је Совјетски Савез променио химну усред рата

► Авијација победе: 10 совјетских авиона који су срушили Хитлера

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала