Немци тврде да су нашли „Ахилову пету“ короне: Напашћемо је двоструким ударцем

CC0 / Unsplash/Fusion Medical Animation / Нови коронавирус - илустрација
Нови коронавирус - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачки Институт за биохемију (ИБЦ) саопштио је да је могуће да су њихови стручњаци у сарадњи са другим тимовима открили „Ахилову пету“ вируса корона.

У саопштењу тог института, на чијем челу је хрватски научник Иван Ђикић, наводи се да су научни тимови идентификовали протезу (ПЛпро) вируса САРС-ков-2 сличну папаину, која је есенцијални вирални ензим и потенцијална слаба тачка која би могла бити својеврсна „Ахилова пета“ новог вируса корона, преноси Танјуг.

ПЛпро је, иначе, неопходан у генерисању виралних полипептида и за састављање вируса у људским ћелијама.

​Уз то, нови вирус корона користи тај ензим како би пригушио имунолошки антивирални одговор тела, што му помаже да промени имуни систем особе у своју корист.

На тај начин вирус може лакше да се умножава и шири даље, наводи се у саопштењу.

Болница која прима пацијенте са сумњом на коронавирус - Sputnik Србија
Чувени хрватски научник: Како је експлодирала епидемија и коме не одговара да се произведе вакцина

Тим научника је показао да се фармацеутским таргетирањем ПЛпро-а нековалентним инхибитором ГРЛ-0617 може блокирати ширење вируса и појачати антивирусни имунитет у људским епителним ћелијама, које су примарно место уласка патогена у људски организам.

„Наши резултати отварају узбудљиву могућност терапеутске стратегије која се заснива на двоструком ударцу таргетирањем ПЛпро-а: заустављањем ширења вируса и јачањем људског имунолошког система у исто време“, прецизирао је Ђикић, који је и главни аутор овог научног рада.

Он је додао да су велику улогу имали и научници са Института за медицинску вирологију, те стручњаци из Франкфурта, Минхена, Мајнца, Фрајбурга и Лајдена.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала