Потпуно обновљен споменик „Мајка Отаџбина зове!“ заблистао у пуном сјају /видео/

© Sputnik / Vladimir AstapkovichСпоменик "Мајка-отаџбина зове!"
Споменик Мајка-отаџбина зове!  - Sputnik Србија
Пратите нас
Споменик „Мајка Отаџбина зове!“ у Волгограду у потпуности је обновљен, а скеле са њега су уклоњене после две године од почетка завршних радова.

Споменик је дело вајара Јевгенија Вучетича. Снимци дроном приказују обновљену скулптуру, без скела. Ово је било прво реновирање споменика од његове изградње 1967. Замењено је свих 99 каблова од челичне жице који су држе статуу изнутра и очишћена је прљавштина и пукотине.

Планирано је да реновирање буде завршено пре прославе 75. годишњице победе у Великом отаџбинском рату, али је морало да се одгоди због пандемије ковид-19. До отварања, споменик се може погледати путем интернет туре за време руских државних празника у мају. Висок је 85 метара (279 стопа) и познат је као највиша статуа у Европи.

Мајка Отаџбина зове - Sputnik Србија
Градови рата

Свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Прочитајте још:

Интерактивна инфографика: Градови рата — Стаљинград

► Споменик „Мајка Отаџбина зове!“ проглашен културним наслеђем Русије

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала