Русија о нафти: Пад потражње у априлу био је већи него током ратова

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтна пумпа у Татарстану
Нафтна пумпа у Татарстану - Sputnik Србија
Пратите нас
Потражња за нафтом на светском нивоу се неће вратити на ниво пре избијања пандемије, за потражњу у висини од 100 милиона барела дневно потребно је доста времена, изјавио је заменик министра енергетике Руске Федерације Павел Сорокин.

Како је објаснио, главни задатак је сада да се потражња нормализује, а то је да се потражња дигне на ниво како би се реализовали купопродајни уговори на овом смањеном нивоу производње који је договорен на последњем састанку ОПЕК плус.

Сорокин је такође рекао и да нема разлога страховати од тога да се цена нафте у потпуности обезвреди, иако ризици нису у потпуности нестали.

Он је навео и да је април био месец без преседана када је реч о паду потражње за нафтом.

„Нашли смо се у ситуацији без преседана, потражња за нафтом је у једном тренутку била мања за чак 30 милиона барела дневно. То значи да је потражња пала за чак 30 процената. Таквих ситуација никада није било, чак ни током пандемија, ратова и економских криза“, истакао је.

Сорокин се осврнуо и на договор који је постигнут на нивоу земаља-чланица ОПЕК плус, рекавши да неће све земље бити у стању да у потпуности реализују ставке овог документа, само зато што се у неким земљама налазе стране компаније које се баве експлоатацијом „црног злата“.

Говорећи о америчким компанијама, Сорокин је рекао да Русија не очекује да ће се производња тог енергента у САД драстично повећати ни уколико цена нафте достигне ниво од око 45 или 55 долара за барел.

„Тек када вредност нафте достигне цифру од 70 долара за барел, тада ће се у потпуности повратити ниво производње у САД“, закључио је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала