Стигао одговор Ирана Западу — лансирањем сателита не кршимо међународне норме

© AP Photo / Министарство одбране ИранаЛансирна рампа иранског Свемирског центра "Имам Хомеини"
Лансирна рампа иранског Свемирског центра Имам Хомеини - Sputnik Србија
Пратите нас
Након што је Иран лансирао сателит Нур у свемир, уз помоћ ракетног носача Касед 22. априла, западне земље на челу са САД осудиле су овај чин и оптужиле Иран да не поштује резолуцију Савета безбедности УН. Одговор Ирана гласи да ова земља има право да поставља сателите у свемиру.

САД и њени савезници желе да санкцијама и економским притисцима зауставе развој Ирана, а нарочито чине све како би зауставили ирански свемирски програм, каже се у саопштењу иранске амбасаде у Београду.

Главни циљ западних сила је, према речима иранских званичника, поткопавање Заједничког свеобухватног акционог плана (ЈЦПОА) под изговором да крши Резолуцију 2231 Савета безбедности УН.

„Од почетка примене Резолуције 2231, 16. јануара 2016. године (реализације ЈЦПОА), земље које су се противиле ЈЦПОА, поставиле су питање иранског ракетног програма и повезале лансирање сателита са ракетним програмом, иако је то технички сасвим другачије, желећи тиме да створе полугу за притисак на Иран“, каже се у саопштењу.

Западне земље, супротно тексту резолуције, покушавају да прикажу да је целокупан ирански ракетни програм, као и програм ракетног носача сателита у супротности са резолуцијом. Међутим, истина је да је ирански ракетни програм „пружио неспорну помоћ за одржавање и континуитет регионалне стабилности, стварањем одбрамбених и одвраћајућих способности од агресије на Иран“, сматрају ирански званичници.

„Међутим, распрострањена продаја офанзивног наоружања и муниције произведене у западним земљама, посебно у САД, земљама на Блиском истоку и претварање региона у складиште за наоружање, јасни су примери дестабилизујуће и напете активности у региону“, додаје се у саопштењу.

Правног основа или механизма којим би се Ирану забранило да спроводи свемирске активности нема.

„Са друге стране, светске војне институције до сада су у свемиру распоредиле стотине војних сателита које војска користи у одбрамбене и цивилне сврхе, па тако ни Исламска Република Иран није изузетак. Исламска Република Иран лишена је међународне сарадње по питању лансирања сателита у свемир и нема другог избора него да се ослања на сопствену моћ и тренутно је међу 11 држава способних да сателите постави у свемир, упркос свим ограничењима“, наводи се у саопштењу.

Сателит Нур лансиран је у свемир са сврхом да врши снимање у циљу побољшања одбрамбених способности Ирана, а оно чему се Исламска Република противи јесте постављање оружја, посебно наоружања за масовно уништење у орбиту, што доводи до трке у наоружању у свемиру, закључује се у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала