Ухапшени амерички држављанин признао: План је био да отмемо Мадура и одведемо га у САД

© Фото : Screengrab from Venezuelan television.Лука Денман
Лука Денман - Sputnik Србија
Пратите нас
Један од двојице америчких држављана који су, према саопштењу Венецуеле, ухапшени због покушаја убиства венецуеланског председника Николаса Мадура, изјавио је током саслушања да је план био да се заузме аеродром и да Мадура одведу у САД.
„Требало је да дођемо у Каракас и заузмемо аеродром. План је био да обезбедимо долазак авиона и да пренацимо Мадура у САД“, рекао је један од притвореника.

Видео-снимак саслушања сарадника приватне компаније која се бави обезбеђењем „Силверкорп“ Лука Денмана објављен је на Твитер страници венецуеланског председника.

Трамп и Помпео су криви

Венецуелански лидер оптужио је америчког председника Доналда Трампа и америчког државног секретара Мајка Помпеа за организацију неуспеле инвазије на Венецуелу, која је изведена 3. маја.

„Да је то (инвазија) успело, они (САД) би покушали да изазову ескалацију сукоба. За то су одговорни Доналд Трамп и Мајк Помпео“, изјавио је Мадуро током конференције за штампу у Каракасу.

Венецуеланске власти намеравају да пошаљу Хашком трибуналу материјале о покушају инвазије на Венецуелу, а одговарајуће извештаје ће припремити Министарство иностраних послова те земље.

„Дао сам наређење венецуеланском министру иностраних послова Хорхеу Ареасу да пошаље извештаје и видео-снимак о тој агресији Хашком суду, предмет агресије треба додати већ постојећој тужби Међународном кривичном суду“, рекао је Мадуро.

Министарство спољних послова Русије осудило је данас поступке плаћеника, који су покушали да изврше инвазију на Венецуелу са циљем да изведу терористички напад.

„Поступци плаћеника заслужују безусловну и одлучну осуду“, наведено је у саопштењу Министарства.
Мајк Помпео - Sputnik Србија
Помпео о Венецуели: Да су Американци били умешани у пуч, све би било другачије

Подсетимо, Мадуро је у понедељак рекао да су венецуеланске власти ухапсиле двојицу америчких држављанa који су, како је навео, сарађивали са америчким војним ветераном који је преузео одговорност за неуспелу акцију.

Вашингтон, са своје стране,  пориче да су задржани амерички држављани. Према речима америчког државног секретара Мајка Помпеа, САД ће покренути истрагу како би утврдили да ли се заиста ради о Американцима.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала