Забрана шведског стола, карантин после мора, тестови - како би могло да изгледа наредно летовање

© AP Photo / Lynne SladkyЛетовање у доба короне
Летовање у доба короне - Sputnik Србија
Пратите нас
Хотели би могли да укину услугу шведског стола, није искључено да неке земље уведу обавезно тестирање, а још је на снази и обавеза изолације по повратку из иностранства. Још се не зна које ће конкретно мере важити за коју земљу и да ли ће грађани Србије моћи да искористе годишње одморе у иностранству.

Како би се одвијало помињано тестирање на коронавирус пре одласка на летовање као и евентуални карантин по повратку у земљу можемо само да нагађамо, али свакако ће мере и препоруке држава у овом смислу тек одредити предстојећу туристичку сезону.

Национална асоцијасија туристичких агенција Србије - ЈУТА, издала је препоруку свим агенцијама чланицама да се сва путовања заказана до краја маја откажу.

Како ће изгледати летовање после короне

Директор ЈУТА Александар Сеничић каже за Спутњик да је  препорука издата због тога што је, сходно ситуацији у Србији и земљама у које се највише путује, јасно да путовања у овом периоду не могу бити реализована.

„Сигурно је да до 31. маја неће моћи да се реализују путовања с обзиром да је највећи број земаља затворен, аеродроми су затворени, границе такође. Нисам неки велики оптимиста да ће се било шта моћи реализовати ни после овог датума, али дали смо неки разуман рок од двадесетак дана да дођемо до неких нових података и информација, пре свега од стране наше лекарске струке, односно кризног штаба који треба да изађе са неким мерама којих ћемо морати да се придржавамо уколико желимо да путујемо“, образлаже Сеничић.
CC0 / Pixabay / Сходно ситуацији у Србији и земљама познатих туристичких дестинација јасно је да путовања до краја маја не могу бити реализована
Забрана шведског стола, карантин после мора, тестови - како би могло да изгледа наредно летовање  - Sputnik Србија
Сходно ситуацији у Србији и земљама познатих туристичких дестинација јасно је да путовања до краја маја не могу бити реализована

Наш саговорник каже да о евентуалним тестовима на корону пре путовања може само да се нагађа, јер су различите чак и информације о цени и начину на који би се људи тестирали.

„Са друге стране, обавезан карантин у случају одласка и повратка у земљу, у многоме ће да одреди сезону. Тешко је поверовати да ће, уколико се одржи обавезан карантин по повратку, бити неких већих путовања, поготово не групних. Не верујем да било ко има толики годишњи одмор да би могао да проведе десетак дана на некој дестинацији, а да иза тога проведе још 14 дана, а ако је потребно и више, у кућном карантину. Мислим да тиме, ако се буде установио обавезан карантин, можемо потпуно јасно да кажемо да од ове сезоне неће бити ништа када је реч о одласцима из земље“, уверава нас директор ЈУТА.

Потенцијални карантин одредио би и прилив страних гостију у Србију, тако да у том случају, према речима нашег саговорника, не бисмо могли да очекујемо ни стране туристе у земљи и њихов допринос туризму.

У неким земљама сезона од 15. јула

Земље које у великој мери зависе од туризма изашле су са неким протоколима уз ограду да ће се они примењивати уколико ситуација са епидемијом остане стабилна. Како каже Сеничић, то још није ништа конкретно и ЈУТА нема све детаље који би били од значаја:

„Наше колеге из Црне Горе, Грчке, Бугарске, па чак и из Турске и Египта тврде да ће бити спремни за сезону од половине јула месеца. На који начин, то је сада све велико питање. Уколико буду ограничења у превозним средствима, о чему се прича, дакле у аутобусима и авионима, то ће значајно променити цену тих услуга, јер једноставно фиксни трошак тих превозних средстава остаје исти, а имамо рецимо смањени број путника који ће у њима боравити, тако да ће јединична цена бити драстично већа. Из тог разлога се поставља питање да ли ће уопште бити потребе за тако нечим и уопште потражње за том врстом превоза“.

© Sputnik / Marina Lisceva / Уђи у базу фотографијаУз евентуална ограничења у броју путника који путују аутобусом и авионом, цена овог превоза ће се повећати, па се поставља питање да ли ће уопште бити потребе и потражње за оваквом врстом превоза
Забрана шведског стола, карантин после мора, тестови - како би могло да изгледа наредно летовање  - Sputnik Србија
Уз евентуална ограничења у броју путника који путују аутобусом и авионом, цена овог превоза ће се повећати, па се поставља питање да ли ће уопште бити потребе и потражње за оваквом врстом превоза

Са друге стране, додаје он, велики хотели у овим земљама су се већ изјаснили да уколико не буду могли да пуне капацитете више од 40 посто уз све ограде које се најављују, а то је да неће постојати могућност сервирања шведског стола него послуживања појединачног госта, уз обавезне мере чишћења соба на посебан начин, то ће све проузроковати далеко веће трошкове и у самим хотелима. Тако да велики хотели неће имати финансијског резона да ове године раде јер не могу да покрију трошкове пословања са таквим капацитетом.

Путници разумни, чекају одлуке

Пред појаву вируса корона у Србији уплаћено је око 250 хиљада аранжмана, а највећи део путника је према подацима ЈУТА имао разумевања када је реч о заменским путовањима, односно ваучерима које ће моћи да искористе када се ситуација буде стабилизовала.

„Очекујемо да негде до краја маја имамо чистију ситуацију, да ћемо имати више информација и да ћемо евентуално моћи са сигурношћу да кажемо да ли ће се путовати у одређене земље, и у које ће моћи, или неће моћи да се реализује ове године ништа од тих аранжмана. Још смо умерени оптимисти да ћемо део сезоне макар моћи да искористимо, односно да ће људи који желе да путују ван Србије и ове године имати ту прилику“, сматра Сеничић.

Домаћи туристи не могу надокнадити стране

На питање да ли ће локални туризам моћи да замени прилив страних туриста у случају њихове немогућности доласка у Србију, Сеничић каже да је много разлога који то онемогућавају. Пре свега, мали број домаћих туриста борави у градским хотелима који тренутно бележе највеће губитке. Затим, потрошња домаћег и страног туристе битно се разликује. Али, директор ЈУТА је уверен да ће боравак домаћих туриста у Србији ове године бележити солидне резултате и допринети ублажавању минуса у очекиваном приходу од туризма у земљи.

© Sputnik / Дејан СимићДомаћи туристи неће моћи да надоместе мањак страних туриста јер се њихова потрошња битно разликује
Забрана шведског стола, карантин после мора, тестови - како би могло да изгледа наредно летовање  - Sputnik Србија
Домаћи туристи неће моћи да надоместе мањак страних туриста јер се њихова потрошња битно разликује

Туристи питају када ће моћи да се путује

Из туристичке агенције Контики речено нам је да није било великих отказивања аранжмана од стране путника у периоду ванредног стања и да чекају препоруке лекарске струке.

Питања путника туристичкој агенцији Сабра у периоду ванредног стања највише су се односила на то када ће моћи да се путује на неку од летњих дестинација.

„Ми тренутно, односно у последњих четрдесетак дана немамо пуно отказа. Имамо нешто промена термина мајских аранжмана за јун или септембар и у принципу смо све наше путнике обавестили да још сачекају да видимо како ће се ситуација одвијати и онда ћемо наравно применити уредбу, односно издавати понуде које уредба прописује“, каже Владимир Влахо из ове агенције.

Он додаје да се ни у другим земљама не зна како ће се туристичка сезона одвијати. За Италију и Шпанију као државе које су веома погођене вирусом Ковид 19, а које су туристички веома тражене, зна се само да је ванредно стање продужено.

„Једини сигнал стиже из Грчке и то да 15. јуна отварају градске хотеле, а за сезонске ће видети у зависности од тога како се ситуација буде одвијала, али свакако ће бити након тог датума. Црна Гора најављује отварање хотела и свих туристичких садржаја најкасније до првог јула, али мислим да је прерано да причамо о неким конкретним ситуацијама које нас чекају“, закључује Влахо.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала