Загребачка декларација: ЕУ и Западни Балкан деле исти циљ

© AP Photo / DAMIR SENCARАндреј Пленковић на самиту ЕУ - Западни Балкан у Загребу
Андреј Пленковић на самиту ЕУ - Западни Балкан у Загребу - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидери ЕУ 27, уз консултације са лидерима са Западног Балкана, усвојили су Загребачку декларацију која садржи резултате видео самита ЕУ Западни Балкан одржаног 6. маја.

„Позивајући се на самите одржане у Загребу 2000. године, Солуну 2003. године и Софији 2018. године, ЕУ поново потврђује своју недвосмислену подршку европској перспективи региона“, стоји на почетку Декларације.

Додаје се да су лидери са Западног Балкана поновили своју посвећеност европској перспективи као свом „стратешком избору“.

„Кредибилност ове посвећености зависи и од јасног информисања јавности и примене неопходних реформи“, стоји даље у тексту, преноси Танјуг.

Заставе ЕУ испред седишта Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија
Спремна нова порука ЕУ за Балкан: Желимо вас, ал' окрените главу од Русије и Кине!

Декларацијом се позива на јединство и солидарност у кризи изазваној корона вирусом, а ЕУ наводи да остаје посвећена подршци региону у борби против пандемије и њених друштвено економских последица.

Део Загребачке декларације односи се на пакет од 3,3 милијарде евра подршке коју је ЕУ мобилисала за помоћ региону у решавају последица кризе који укључује тренутну подршку здравственом сектору, подршку каснијем социо-економском опоравку, али и пакет од 750 милиона евра макро-финансијске помоћи и 1,7 милијарди евра подршке Европске инвестиционе банке.

У Декларацији се наводи да је пандемија која је у току ”показала како ЕУ и Западни Балкан заједно решавају заједничке изазове”, али и оцењује да ЕУ подршка и сарадња са регионом „увелико превазилази оно што други партнери могу да обезбеде“.

Истовремено, ЕУ „препознаје“ и вредност подршке коју је Западни Балкан током пандемије пружио својим суседима и самој ЕУ.

„ЕУ и Западни Балкан деле исти циљ мирне, јаке стабилне и уједињене Европе, подржане историјским, културним и географским везама али и заједничким политичким, безбедносним и економским интересима“, наводи се у Декларацији.

ЕУ подвлачи да је одлучна да интензивира свој ангажман са регионом у свим областима и поздравља обећање партнера региона да ће придржавати европских вредности и принципа у да ће наставити са реформским процесом.

„Повећана ЕУ подршка биће повезана са опипљивим напретком региона у области владавине права, социо-економским реформама и са придржавањем ЕУ вредности, закона и стандарда“, пише у Декларацији.

ЕУ понавља и важност реформског процеса у региону са фокусом на владавини права, демократији, борби против корупције и организованог криминала, поштовану људских права, права мањина и родне равноправности.

„Лидери на Западном Балкану морају да осигурају стриктно придржавање и примену фундаменталних вредности, демократских принципа и владавине права, укључујући и време док су ванредне мере због пандемије на снази“, додаје се у тексту.

Западни Балкан се позива на даље одлучне кораке у процесима помирења, сарадње и јачања добросуседских односа, укључујући и са земљама чланицама ЕУ.

Позива се и на даље напоре у циљу решавања билатералних проблема заснованих на заоставштини из прошлости, а поздравља се избор ЕУ Специјалног представника за дијалог Београда и Приштине и других регионалних питања.

ЕУ лидери наглашавају да са Западним Балканом деле велики број заједничких безбедносних изазова и да се заједно ради на борби против тероризма и екстремизма, организованог криминала и корупције као и на питањима миграција, борбе против трговине људима, дрогом и оружјем.

Човек са маском, Хрватска - Sputnik Србија
Нацрт Загребачке декларације: Ништа о чланству и проширењу ЕУ

„ЕУ поздравља допринос Западног Балкана у ЕУ мисијама и операцијама. ЕУ очекује даље продубљивање сарадње у области Заједничке спољне и безбедносне политике и понавља пози свим партнерима да напредују ка пуном усклађивању са ЕУ спољном и безбедносном политиком, посебно у областима од великог заједничког интереса“, наводи се у Декларацији.

Загребачка декларација најављује и велики економско инвестициони план за Западни Балкана који ће бити представљен касније током године.

„У циљу даље промоције наших заједничких интереса, ЕУ лидери су спремни да оснаже политички дијалог, укључујући и састанке на највишем нивоу“, између ЕУ и Западног Балкана", стоји у закључку Декларације.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала