Француска историчарка: Дошло време за нову Европу која укључује и Русију

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и ЕУ
Заставе Русије и ЕУ  - Sputnik Србија
Пратите нас
Дошло је време да се осмисли нови концепт Европе, засноване на цивилизацији која обухвата читав континент, укључујући и Русију, сматра француска историчарка Елен Карер Данкос.

„Европа је била и остаје чудесни пројекат, драгоценост, према којој смо, међутим, лоше поступали и дозволили да се суноврати због свађа и личних интереса“, навела је историчарка и секретарка Француске академије наука у интервјуу за лист „Фигаро“.

Према њеним речима, Европа је пала као жртва упрошћавања која су довела до тога да се систем појединачних држава супротстави наднационалном пројекту који би заменио државе.

Поред тога, Европа је услед Хладног рата била подељена и по идеолошком принципу. Сада је, сматра историчарка, остала и без једног од својих главних принципа – хришћанства.

„Дошло је време да се направи нови концепт Европе која је заснована на цивилизацији која обухвата цео континент, укључујући и Русију.

Пандемију вируса короне треба посматрати у контексту историје

Говорећи о кризи повезаној с пандемијом вируса корона Елен Карер Данкос је навела да све оно што се сада догађа човечанство не посматра у контексту историје, него га доживљава као нешто невероватно, неочекивано у садашњем систему свеопште удобности.

Она подсећа на епидемије у прошлости, као што је, на пример, шпанска грозница, која је након Првог светског рата убила 50 милиона људи. У поређењу с тим данашње цифре звуче потпуно другачије.

Руси боље разумеју историју од западњака

Француска историчарка је, поред осталог, навела да су Руси, као и Европљани дезоријентисани када је реч о епидемији вируса корона, али да се од западњака разликују по двама параметрима. Руси, као прво, имају изоштрен осећај за историју, вероватно због свих трагедија које су преживели у 20. веку.

Председници Русије и Кине Владимир Путин и Си Ђинпинг пре састанка у Кремљу - Sputnik Србија
Кина и Русија мењају свет хуманошћу, а Европа се љути

Као друго, они су сачували и свест о смрти: „Читава руска књижевност говори о томе. Православно хришћанство очигледно полаже васкрсење, односно смрт, у основу вере. У Русији је смрт видљива, макар у начину сахрањивања. Посмртни ковчег остаје отворен до последњег минута, покојник остаје до последњег опроштаја“, наводи историчарка.

Кина се показала у најбољем светлу

Она оцењује да се Кина у последње време такође показала у најбољем светлу, пре свега, захваљујући пројекту „Новог пута свиле“, упркос ауторитарном политичком систему.

Елен Карер Данкос наводи да Европа треба да научи лекције из тог искуства, посебно с обзиром на то да ће садашња пандемија довести у питање две црте данашњице: бригу само о ономе што се догађа у овом тренутку и глобализацију која је лишена смисла. Историчарка предлаже Европљанима да размисле о томе какву цивилизацију желе.

Она је подсетила да је прошле године париски Нотр Дам задесио пожар и да се друштво се подигло како би заштитило здање које је симболизовало континуитет, идеју која превазилази човека. Историчарка стога предлаже људима да мисле о великим идејама и о смислу живота.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала