„Инвазија СССР-а“: Други светски рат из угла Пентагона

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаБитка на периферији Будимпеште у Другом светском рату
Битка на периферији Будимпеште у Другом светском рату - Sputnik Србија
Пратите нас
Други светски рат почео је 1939. године инвазијом Немачке и СССР на Пољску, највећи део ратних тешкоћа поднела је Француска, док су за победу над нацизмом заслужни савезници и САД, пише у презентацији коју је објавило Министарство одбране Сједињених Америчких Држава уочи обележавања 75. годишњице победе над нацистичком Немачком.

Наиме, САД и њихови савезници традиционално обележавају победу 8. маја. На тај дан одржавају се бројне свечаности, иако то и није празник, за разлику од 11. новембра, Дана сећања на ветеране свих ратова у којима су учествовали Американци.

Победа САД и савезника

Мултимедијална презентација посвећена Другом светском рату носи наслов „Дан победе у Европи: време прославе, размишљања”, а из објашњења следи да су се на овај дан (Ве Дан) „Немачке оружане снаге безусловно предале савезницима, укључујући САД”.

Затим следи фотографија барељефа „Сусрет на Елби” на меморијалном споменику посвећеном Другом светском рату у Вашингтону. На њему је приказан сусрет совјетских и америчких војника у априлу 1945. године. Међутим, у тексту, уместо помињања овог догађаја или СССР уопште, дат је кратак сажетак улоге САД у рату у Европи, почев од искрцавања у Нормандији.

„Рат је беснео скоро пет година, када су се 6. јуна 1944. године америчке и савезничке снаге искрцале на обалу француске Нормандије. Инвазија је означила почетак краја за Адолфа Хитлера и нацистичку Немачку. За мање од годину дана, Немачка ће капитулирати, а Хитлер ће бити мртав”, пише Пентагон, транспарентно наговештавајући чији је допринос победи над нацизмом, према њиховом мишљењу, био пресудан.

Затим следи слајд и текст у ком се говори о томе да је капитулацију немачке војске прво потписао генерал-пуковник Алфред Јодл 7. маја у Француској.

© Sputnik / Георгий Петрусов / Уђи у базу фотографијаБивши начелник врховне команде вермахта Вилхелм Кајтел потписује Акт о капитулацији немачких оружаних снага, 9. мај 1945.
„Инвазија СССР-а“:  Други светски рат из угла Пентагона - Sputnik Србија
Бивши начелник врховне команде вермахта Вилхелм Кајтел потписује Акт о капитулацији немачких оружаних снага, 9. мај 1945.

Ипак, 8. маја је на инсистирање совјетског лидера Јосифа Стаљина одржана још једна церемонија потписивања капитулације уз учешће немачког фелдмаршала Вилхелма Кајтела. Истиче се да су у оквиру Нирнбершког процеса и Кајтел и Јодл проглашени кривима за војне злочине и погубљени.

О жртвама и кривцима

Према презентацији, капитулација је означила крај рата у Европи, услед ког је погинуло десетине милиона војника и цивила.

„Сукоб је почео 1939. године, инвазијом Немачке и Совјетског Савеза на Пољску. Међу погинулима било је око шест милиона Јевреја, који су страдали од нациста. Око 250 хиљада америчких војника такође је било убијено током борби на европској ратној позорници”, наводи се у презентацији.

Други светски рат почео је 1. септембра инвазијом немачких трупа на Пољску, а трећег септембра Велика Британија и Француска објавиле су рат Немачкој. Совјетска војска ушла је на територију Пољске 17. септембра, иако СССР није био у рату ни с једном од држава. Званично, СССР ступио је у рат тек 22. јуна 1941. године, а САД су ушле у рат 7. децембра, након напада Јапана.

© Sputnik / Дмитрий Чернов / Уђи у базу фотографијаВод митраљеза води жестоку битку у разрушеном граду. Битка на периферији Кенигсберга.
„Инвазија СССР-а“:  Други светски рат из угла Пентагона - Sputnik Србија
Вод митраљеза води жестоку битку у разрушеном граду. Битка на периферији Кенигсберга.

Даље се у презентацији помиње обележавање победе у Европи у земљама-савезницама, укључујући Француску, која је „преузела на себе већи део свих ратних тешкоћа”. О СССР се на том месту само наводи да су 9. маја Совјети обележили свој лични „Дан победе”.

Након тога, аутори презентације подсећају да је после победе над Немачком, рат у ком су учествовали „САД и савезници” настављен против Јапана у Тихом океану.

„Региони Западне Европе које је ослободила савезничка војска постаће просперитетне демократске државе, а ослобођене земље Источне Европе деценијама ће бити под совјетском окупацијом”, наглашава се у презентацији.

Текст је праћен фотографијама превасходно америчких војника током Другог светског рата.

Подсетимо, свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала