Министар одбране Бугарске: Пре ступања у ЕУ Северна Македонија треба да се излечи од шизофреније

© AP Photo / Boris GrdanoskiНова табла: Република Северна Македонија
Нова табла: Република Северна Македонија - Sputnik Србија
Пратите нас
Уколико Северна Македонија жели да ступи у ЕУ, прво мора да се излечи од шизофреније, рекао је министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов.

„Не тражимо ми да се придруже ЕУ — они то желе. И ако то желе, нека се излече од подвојене личности и те шизофреније. Не можемо дозволити да у ЕУ уђе земља која сурово, бесрамно и рекао бих цинично покушава да фалсификује историју бугарског народа“, рекао је бугарски министар.

Он је додао да без поштовања Споразума о добросуседству са Бугарском Северна Македонија не може ступити у ЕУ.

„Ако не желе — нема проблема, нека их у својој земљи, коју су сами назвали Северна Македонија, нека се сами носе са проблемима који ће се појавити. А имају и албанско становништво, чији се број већ десет година стално повећава“, нагласио је Каракачанов.

Табла Северне Македоније - Sputnik Србија
Бугарски премијер о ступању Македоније у ЕУ: Ако вам се не свиђа, нико вас није позвао

Он је додао да преговори о приступању Северне Македоније у ЕУ могу започети када Скопље престане да полаже право на историју Бугарске и да издаје уџбенике у којима су Бугари представљени као фашисти, окупатори и „готово киклопи који једу људе“.

Каракачанов је додао да одлука македонских политичара да намећу вештачки идентитет и фалсификују историју Бугарске, што чине последњих 30 година, само доприноси подели друштва.

„Ако су за време комунизма, када је Тито наметао идеју македонске нације, људи били подељени на Бугаре и Македонце и нису оспоравали своје словенско порекло, свој словенски језик и културу, онда је странка бившег премијера Македоније Николе Груевског ДПМНЕ допринела томе да се људи још више поделе. Они који су били Бугари, остали су Бугари, а они који су били Македонци, поделили су се на Славено-Македонце и античке Македонце“, изјавио је бугарски министар за радио „Фокус“.

Према његовом мишљењу, резултати такве политике су катастрофални.

„Број македонског становништва, назовимо га тако, смањује се, а албански актери и странке имају све већу надмоћ. Дошло је до тога да су неколико пута мењали Устав и сад се влада не може формирати ако не учествује нека од албанских странака. Притом, број албанског становништва се повећава и шири се из подручја Западне Македоније, где је вековима живело, у подручја Централне Македоније, па чак и Северне и Источне. Перспектива политичара који су се затворили у свој стаклени свет са искривљеним огледалима и који бране тезе Коминтерне —суморна је“, рекао је он.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала