Помпео упозорио чешког премијера на „непријатељски утицај“ Кине и Русије

© REUTERS / Andrew HarnikАмерички државни секретар Мајк Помпео на конференцији за медије
Амерички државни секретар Мајк Помпео на конференцији за медије - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Мајкл Помпео изјавио је у телефонском разговору са чешким премијером Андрејем Бабишем да је Вашингтон забринут због „непријатељског утицаја“ Кине и Русије.

„Државни секретар поново је нагласио забринутост због појачане пропаганде и непријатељског утицаја Кине и Русије, као и снага које их подржавају“, наводи се у саопштењу прес-службе Стејт департмента.

Шеф америчке дипломатије такође је са чешким премијером разговарао о заједничкој борби против пандемије вируса корона, трговинским и инвестиционим односима. Осим тога, Помпео и Бабиш су усвојили заједничку декларацију о осигуравању безбедности комуникационих мрежа пете генерације 5Г, наглашава се у саопштењу.

Чешко министарство спољних послова 5. маја је дипломатским путем послало Русији ноту са предлогом за нормализацију односа и решавање спорова. Истовремено, чешки министар спољних послова Томаш Петшичек одбацио је оптужбе да је Чешка нарушавала обавезе према билатералним споразумима са Русијом и упозорио на покушаје мешања у унутрашње послове те земље.

У последње време односи Чешке и Русије ескалирали су због уклањања споменика руском маршалу Ивану Коњеву у Прагу. Споменик је уклоњен почетком априла.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала