Русија: Вакцина против ковида 19 биће ефикасна и против мутација вируса

Пратите нас
Вакцина против вируса корона САРС-ЦоВ-2, који изазива инфекцију ковид 19, биће ефикасна чак и у случају мутација вируса, а биће потребно најмање годину и по дана да се она испита, изјавио је генерални директор руске биотехнолошке компаније „Биокад“ Дмитриј Морозов.

„Не бих рекао да САРС-ЦоВ-2 мутира тако да стари и нови вирус постају различити. Осим тога, у појединим регионима вирус се мења, а у појединим не. Напори свих компанија и организација сада су усмерени на стварање вакцине против непроменљивих делова вируса. Чак уколико вирус добије две или три мутације током циркулисања, непроменљиви делови ће остати и вакцина ће деловати против њега“, истакао је он.

Према његовим речима, руска компанија „Биокад“ планира да представи на тржишту бар две вакцине против ковида 19.

Генерални директор је прецизирао да ће за развој вакцине против ковида 19 бити потребно најмање 1,5 година.

„Ако се говори о развоју производа, онда је потребно најмање година и по. Индустријска производња се углавном одвија паралелно са клиничким тестирањима. Постоје фазе које се не могу прескочити — на пример, ако на мишевима тестирамо заштитни ефекат вакцине, треба да сачекамо 30 дана“, објаснио је он.

Морозов је додао да би прве серије вакцине против ковида 19 могле коштати као вакцина против грипа или крпељског менингоенцефалитиса — дакле око 1.500 рубаља (око 18 евра).

„Ова вакцина би требало да се појави што пре, а све што се тако ради, мора имати и високу цену, имајући у виду да није покренута серијска производња, производе се мале количине и тако даље“, нагласио је он.

На питање колико ће „Биокад“ коштати развој вакцине, Морозов је рекао да трошкови у почетној фази неће бити већи од 10-15 милиона долара.

„Та цифра се може повећавати у зависности од обима клиничких тестирања“, истакао је.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала