Сакашвили ће и званично реформисати Украјину

© AP Photo / Efrem LukatskyМихаил Сакашвили
Михаил Сакашвили - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски именовао је бившег председника Грузије и некадашњег управника Одеске области, Михаила Сакашвилија, за шефа извршног одбора Националног савета за реформе.

Зеленски је честитао Сакашвилију на именовању.

„Искрено честитам Михаилу Николозовичу на новој одговорној позицији. Верујем да ће моћи да пружи подстицај Националном савету за реформе и помогне у спровођењу важних промена у животу земље”, пише у честитци Зеленског.

Александар Ољшански именован је за заменика шефа извршног одбора.

Иза одлуке о именовању стоје геополитички разлози

Ово именовање Сакашвилија прокоментарисали су и руски званичници.

Први заменик председника Одбора за питања Заједнице независних држава у Државној думи Русије Виктор Водолацки сматра да иза одлуке о именовању Сакашвилија стоје геополитички разлози и да ова одлука није самостално донета.

„Иза именовања Сакашвилија стоје геополитички разлози. Овакви потези украјинског председника Зеленског још један су показатељ његове несамосталности и тога да неко споља вуче конце. Нормалан лидер једне државе никада не би дозволио ово именовање, јер Зеленски није глуп и видео је какве је реформе Сакашвили спровео у Грузији док је био председник. У Грузији се и сада скоро сваки дан одржавају различити скупови, сукоби опозиционих група.То је све производ Сакашвилијевих реформи”, закључио је Водолацки.

Он је још истакао да је овај потез неће допринети успостављању добросуседских односа с Русијом и значајно смањује наду већина украјинских грађана да ће се завршити грађански рат на југо-истоку земље и да ће почети компромисан дијалог с Руском Федерацијом, јер је Сакашвили увек негативно говорио о Русији. 

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаМитинг присталица Сакашвилија у Кијеву
Сакашвили ће и званично реформисати Украјину - Sputnik Србија
Митинг присталица Сакашвилија у Кијеву

Заменик директора Института за Заједницу независних држава Владимир Жарихин, такође сматра да именовање Сакашвилија на ову одговорну позицију не представља одраз воље украјинског лидера Зеленског, већ је условљено захтевом Републиканске партије Сједињених Америчких Држава.

Како наводи, Сакашвилија није било могуће директно увести у украјинску Владу, јер је било противника не само међу представницима опозиције, већ и у тиму самог Зеленског. Због тога је, закључује Жарихин, за Сакашвилија осмишљена нова дужност.

Непожељан у Грузији, друга шанса у Украјини

Михаил Сакашвили напустио је Грузију 2013. године, одмах након инаугурације председника Георгија Маргвелашвилија. У домовини је против њега покренуто неколико кривичних предмета, а због неколико оптужби осуђен је на затворску казну у одсуству.

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаБивши председник Грузије Михаил Сакашвили
Сакашвили ће и званично реформисати Украјину - Sputnik Србија
Бивши председник Грузије Михаил Сакашвили

У пролеће 2015. године, тадашњи председник Украјине Петро Порошенко доделио је Сакашвилију украјинско држављанство и именовао га за гувернера Одеске области, али га је већ у новембру 2016. године разрешио дужности, пошто не само да није испунио обећања о развоју региона, већ је утицао на значајно погоршање економских показатеља.

На лето 2017. године, Порошенко је лишио Сакашвилија украјинског држављанства и забранио му улазак у земљу.

Сакашвили се вратио у Украјину прошле године, након што је нови председник Владимир Зеленски опозвао декрет о укидању његовог држављанства.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала