Срби отпевали „Каћушу“ коју ће слушати Москва на Дан победе /видео/

© Фото : screenshotМлади фудбалери отпевали једну строфу „Каћуше“
Млади фудбалери отпевали једну строфу „Каћуше“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Манифестација „Бесмртни пук“ која се већ традиционално поводом Дана победе одржава у Русији и свету ове године због пандемије корона вируса биће одржана онлајн, а свој допринос ће дати и грађани Србије, између осталог певајући чувену „Каћушу“.

Деца из Краљева и Александровца, фудбалски клуб из Пећинаца и војници 63. падобранске бригаде Војске Србије отпевали су по једну строфу познате руске песме, а снимак ће бити емитован у Москви на Дан победе. Пројекат је координирала друштвени активиста Наталија Шатиљина, директор Фабрике руских звона, која је у Србију дошла још 1999. године и од тада активно ради на јачању српско-руских односа.

Шатиљина објашњава за Спутњик да је позив за онлајн учешће у „Бесмртном пуку“ стигао од градоначелника руског града Ростов Велики Андреја Лоса. Наиме, фудбалски клуб из Пећинаца требало је да у том граду на Дан победе одигра три утакмице с руским домаћинима, али је план промењен због пандемије корона вируса.

Млади фудбалери су зато одлучили да то надокнаде песмом, па су отпевали једну строфу „Каћуше“.

Прикључио се дечји хор „Арија“ из Краљева који је снимио другу строфу, као и јо шнеколико српских и руских песама које ће такође бити емитоване на екранима широм Москве за Девети мај. Још једну строфу „Каћуше“ снимио је дечји хор из Александровца, а свој допринос дали су и војници 63. падобранске бригаде који, како каже Шатиљина, увек подржавају сличне акције.

Краљево:

Александровац:

(Видео материјал Спутњику уступила Наталија Шатиљина)

Шатиљина додаје да је „Каћуша“ одговор на предлог руског пројекта који се по сличним заставама две земље зове „Једна боја, једна вера, једна крв“.

Наталија Шатиљина је иначе учествовала и у братимљењу градова из Србије и Русије, па су тако збратимљени Ростов Велики и Ивањица, где је почео и пројекат изградње Руске куће. Ова Рускиња је активно учествовала и у доношењу у Србију једне од највећих хришћанских светиња, честице Хитона Господњег. Делић одежде коју је Исус Христ носио на Голготи је током годину дана обишао читав низ цркава у Србији, а недавно је враћен у Русију.

Подсетимо, свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Погледајте још:

► Српски полуфиналиста „Пута за Јалту“: Руси Србију сматрају братском земљом

► Акција „Бесмртни пук“ ове године онлајн

► Зашто је Совјетски Савез променио химну усред рата

► Бесмртни пук Србије позива: Своје профилне слике на мрежама замените сликама својих предака

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала