Удар „трећег фронта“: Совјетски плакати из Другог светског рата

Пратите нас
Другог дана Великог отаџбинског рата — 23. јуна 1941. године — на улицама совјетских градова освануо је први пропагандни плакат који је позивао на борбу против нациста. Од тада, улога „трећег фронта“ у рату била је неоспорна.

Главни задатак совјетске пропаганде у тешким ратним годинама био је да одржава морал и борбени дух војника, али и цивила.

Плакати су подстицали људе на борбу против непријатеља, али и нудили упутства и важне информације — како препознати непријатељске авионе, угасити ватру и пружити прву помоћ рањеницима. Зато се за ратне плакате говорило да су „трећи фронт“.

Свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Погледајте још:

► Фото-галерија: Офанзива на Берлин — битка која је значила крај нацистичке Немачке

► Фото-галерија: Историја у кадру — Слике најбољег совјетског ратног фотографа

► Фото-галерија: Пут до победе ― у колору: Нови живот фотографија из Великог отаџбинског рата

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСлика оклопне шкорпије са канџастим пипцима у облику свастике, иза црвене границе, приковане за земљу црвеним бајонетом, појавила се на улицама када већина народа у Совјетском Савезу још није имала времена да схвати шта се дешава. Први совјетски постер у Другом светском рату био је рад младог уметника Алексеја Кокорекина. Ова брза уметничка реакција имала је изузетну важност: било је потребно усмерити конфузију људи у мржњу према непријатељу. На слици: Алексеј Кокорекин — „Удри фашистичког гада“, 1941. година.
Алексеј Кокорекин: „Удри фашистичког гада“, 1941. година - Sputnik Србија
1/17
Слика оклопне шкорпије са канџастим пипцима у облику свастике, иза црвене границе, приковане за земљу црвеним бајонетом, појавила се на улицама када већина народа у Совјетском Савезу још није имала времена да схвати шта се дешава. Први совјетски постер у Другом светском рату био је рад младог уметника Алексеја Кокорекина. Ова брза уметничка реакција имала је изузетну важност: било је потребно усмерити конфузију људи у мржњу према непријатељу. На слици: Алексеј Кокорекин — „Удри фашистичког гада“, 1941. година.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаМноги познатији плакати појавили су се дан касније – 24. јуна. Међу њима и рад Уметничког колектива Кукриникси „Немилосрдно ћемо разорити и уништити непријатеља!“.
Уметнички колектив Кукриникси: „Немилосрдно ћемо разорити и уништити непријатеља!“, 1941. година - Sputnik Србија
2/17
Многи познатији плакати појавили су се дан касније – 24. јуна. Међу њима и рад Уметничког колектива Кукриникси „Немилосрдно ћемо разорити и уништити непријатеља!“.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаНајпознатији пропагандни постер појавио се у јулу 1941. године. На слици: Ираклиј Тоидзе — „Мајка Отаџбина зове!“, 1941. година
Ираклиј Тоидзе: „Мајка Отаџбина зове!“, 1941. година - Sputnik Србија
3/17
Најпознатији пропагандни постер појавио се у јулу 1941. године. На слици: Ираклиј Тоидзе — „Мајка Отаџбина зове!“, 1941. година
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаАлексеј Кокорекин: „Смрт фашистичким гујама“, 1941. година.
Алексеј Кокорекин: „Смрт фашистичким гујама“, 1941. година - Sputnik Србија
4/17
Алексеј Кокорекин: „Смрт фашистичким гујама“, 1941. година.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПлакати су подсећали и на то да је неопходно да се све снаге и ресурси усмере у борбу против непријатеља. На слици: Виктор Дени, Николај Долгоруков — „Сваки ударац чекићем је ударац по непријатељу“, 1941. година.
Виктор Дени, Николај Долгоруков: „Сваки ударац чекићем је ударац по непријатељу“, 1941. година - Sputnik Србија
5/17
Плакати су подсећали и на то да је неопходно да се све снаге и ресурси усмере у борбу против непријатеља. На слици: Виктор Дени, Николај Долгоруков — „Сваки ударац чекићем је ударац по непријатељу“, 1941. година.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаВиктор Корецки: „Народ и војска су непобедиви“, 1941. година
Виктор Корецки: „Народ и војска су непобедиви“, 1941. година - Sputnik Србија
6/17
Виктор Корецки: „Народ и војска су непобедиви“, 1941. година
© Sputnik / Алексей Свердлов / Уђи у базу фотографијаПлакати су формирали мишљење јавности, стварајући јасну негативну слику непријатеља. На слици: Виктор Дени — „Спознао је фашистички лешинар да нисмо јагњад!“, 1944. година.
Виктор Дени: „Спознао је фашистички лешинар да нисмо јагњад!“, 1944. година - Sputnik Србија
7/17
Плакати су формирали мишљење јавности, стварајући јасну негативну слику непријатеља. На слици: Виктор Дени — „Спознао је фашистички лешинар да нисмо јагњад!“, 1944. година.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаВиктор Дени: „Истребљење фашистичког легла — заувек“, 1945. година
Виктор Дени: „Истребљење фашистичког легла — заувек“, 1945. година - Sputnik Србија
8/17
Виктор Дени: „Истребљење фашистичког легла — заувек“, 1945. година
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаИ поред евидентних неслагања СССР-а, САД и Велике Британије током Другог светског рата, савезници су формирали чврсту антихитлеровску коалицију. У борби против нацизма, активно је коришћена пропаганда. Виктор Корецки — „Европа ће бити слободна!“, 1944. година.
 Виктор Корецки: „Европа ће бити слободна!“, 1944. година - Sputnik Србија
9/17
И поред евидентних неслагања СССР-а, САД и Велике Британије током Другог светског рата, савезници су формирали чврсту антихитлеровску коалицију. У борби против нацизма, активно је коришћена пропаганда. Виктор Корецки — „Европа ће бити слободна!“, 1944. година.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаВиктор Иванов: „Тако ће и бити!“, 1945. година
Виктор Иванов: „Тако ће и бити!“, 1945. година - Sputnik Србија
10/17
Виктор Иванов: „Тако ће и бити!“, 1945. година
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаУметнички колектив Кукриникси: „Братски народи заказали састанак изнад непријатељског града — нацистичка Немачка пуца сваки пут кад се рукују“, 1941. година
Уметнички колектив Кукриникси: „Братски народи заказали састанак изнад непријатељског града — нацистичка Немачка пуца сваки пут кад се рукују“, 1941. година - Sputnik Србија
11/17
Уметнички колектив Кукриникси: „Братски народи заказали састанак изнад непријатељског града — нацистичка Немачка пуца сваки пут кад се рукују“, 1941. година
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаНиколај Долгоруков: „Смрвићемо непријатеља!“, 1945. година
Николај Долгоруков: „Смрвићемо непријатеља!“, 1945. година - Sputnik Србија
12/17
Николај Долгоруков: „Смрвићемо непријатеља!“, 1945. година
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаНиколај Долгоруков: „Потписано... Тако ће и бити!“, 1945. година
Николај Долгоруков: „Потписано... Тако ће и бити!“, 1945. година - Sputnik Србија
13/17
Николај Долгоруков: „Потписано... Тако ће и бити!“, 1945. година
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаУметнички колектив Кукриникси: „Злом непријатељу ћемо одсећи све путеве, неће се ослободити овог чвора!“
Уметнички колектив Кукриникси: „Злом непријатељу ћемо одсећи све путеве, неће се ослободити овог чвора!“ - Sputnik Србија
14/17
Уметнички колектив Кукриникси: „Злом непријатељу ћемо одсећи све путеве, неће се ослободити овог чвора!“
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаВиктор Иванов: „Развићемо над Берлином заставу победе!“, 1945. година
Виктор Иванов: „Развићемо над Берлином заставу победе!“, 1945. година - Sputnik Србија
15/17
Виктор Иванов: „Развићемо над Берлином заставу победе!“, 1945. година
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаВиктор Иванов: „Победили смо! Слава нашем великом народу, народу-победнику!“, 1945. година
Виктор Иванов: „Победили смо! Слава нашем великом народу, народу-победнику!“, 1945. година - Sputnik Србија
16/17
Виктор Иванов: „Победили смо! Слава нашем великом народу, народу-победнику!“, 1945. година
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаМихаил Гордон, Лав Орехов и Ана Петрова: „Слава победницима!“, 1945. година
Михаил Гордон, Лав Орехов и Ана Петрова: „Слава победницима!“, 1945. година - Sputnik Србија
17/17
Михаил Гордон, Лав Орехов и Ана Петрова: „Слава победницима!“, 1945. година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала