Захвалнице руским стручњацима у борби против короне: Радили сте као за своју домовину /видео, фото/

© Sputnik / Дејан СимићДодела захваница руским стручњацима у Дому војске
Додела захваница руским стручњацима у Дому војске - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Удружење ветерана 63. падобранске бригаде уручило је данас захвалницу стручњацима комбинованог одреда снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Министарства одбране Русије, који бораве у Србији.

Поред захвалнице, у Дому војске у Београду руском тиму уручене су и специјалне плакете у облику ордења, на основу којих је 63. падобранска бригада добила Орден народног хероја још 1999. године за велики допринос у одбрани српског народа и заштите државне границе.

Специјално признање добио је и генерал-мајор Михаил Чернишов, који предводи делегацију руских оружаних снага у Србији, који је том приликом рекао да је руски тим за протекле три седмице урадио велики посао по питању дезинфиковања српских здравствених установа широм земље.

© Sputnik / Дејан СимићДодела захвалница руским стручњацима у Дому војске
Захвалнице руским стручњацима у борби против короне: Радили сте као за своју домовину /видео, фото/ - Sputnik Србија
Додела захвалница руским стручњацима у Дому војске
„Преко сто зграда смо дезинфиковали, што је око милион и по квадратних метара болница, поликлиника и осталих здравствених институција у којима су се лечили оболели и то не само од вируса корона, а обавили смо и дезинфикацију улица у градовима у којима су били пребацивани пацијенти. Сматрам да смо свој задатак испунили“, рекао је Чернишов за Спутњик.

Он је оценио да је епидемија у Србији у опадању, да је велики број оних који су излечени и све мањи број оболелих. „Надам се да је наш допринос помогао Влади Србије у борби против ширења вирусне инфекције и мислим да смо заједничким снагама успели да пригушимо заразу. Наравно, као и у Кини, свакако ће бити појединачних случајева, али то више неће бити на нивоу епидемије“, нагласио је.

Упитан да ли ће Русија поново послати свој тим у Србију у случају да дође до другог таласа епидемије, као што то поједини стручњаци предвиђају, Чернишов за Спутњик каже да су они припадници војске, те да извршавају наредбе, али да је сигуран да ће бити на располагању српским властима ако заиста за тим буде било потребе.

„Анализирао сам податке по питању болести, мислим да више неће бити оваквих размера епидемије и да оружане снаге Србије располажу довољним бројем стручњака, као и обученим здравственим радницима, да су спремни да се изборе са тим таласом на професионалан начин. А у случају да се појави потреба за нашим доласком, мислим да ћемо се свакако одазвати“, додао је Чернишов.

Српски лекари и војници дочекали Русе са великим поштовањем

Упитан како је Србија дочекала руске стручњаке, Чернишов је рекао да је то немогуће описати речима, те је истакао да су руски лекари и руски војници ту емоцију доживели свако на свој начин.

Говорећи из угла руских лекара, Чернишов је оценио да је противепидемиолошки процес у Србији веома сличан оном који се примењивао и у Совјетском Савезу — стога су се руски и српски лекари са великом лакоћом споразумевали, никаквих проблема није било.

Међутим, како је навео, када је реч о војницима, ситуација је мало другачија, будући да је Русија допремила најновије јединице војне технике за дезинфекцију, која се разликује од српске, будући да је она управо намењена за рад над великим објектима. Упркос томе, Чернишов је рекао да је сарадња са припадницима српске војске ишла изразито складно и да су се веома добро споразумевали. 

Специјалне плакете у облику ордења на основу којих је 63. падобранска бригада добила Орден народног хероја
Захвалнице руским стручњацима у борби против короне: Радили сте као за своју домовину /видео, фото/ - Sputnik Србија
Специјалне плакете у облику ордења на основу којих је 63. падобранска бригада добила Орден народног хероја

Такође је рекао и да је спрема специјалиста оружаних снага Србије изузетно висока, да су на равноправан начин заједнички испуњавали све задатке, да су се допуњавали и да су управо из тог разлога успели скоро два пута брже да одраде све што су наумили.

„Највећа част за руске стручњаке који су боравили у Србији, била је та што су припадници српске војске свима говорили како је невероватно да се они труде да изврше све своје задатке, као да их раде за своју сопствену отаџбину. То су заиста невероватне речи“, додао је руски генерал-мајор.

Србија ће направити сопствену технику за дезинфикацију

Чернишов је такође рекао и да ће Србија до краја године направити сопствену технику за дезинфекцију која ће функционисати по принципу руске, којом су дезинфиковани здравствени објекти у нашој земљи.

„Знам да ће до краја године Србија направити и сопствену технику која ће функционисати по том принципу. Српска војска се опробала на нашој војној техници, тако да мислим да ће изузетно брзо бити у стању да пређе на најновије типове које ће Србија направити“, истакао је.

Чернишов је навео и да је прва таква јединица већ направљена и да је у употреби. „Испада да је Русија, практично, технички помогла Србији да развије сопствене јединице за дезинфекцију“, закључио је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала