Упозорење из Америке: Северна Кореја гради огромну базу за нуклеарне ракете

© REUTERS / KRT via Reuters TV Припадници Војске Северне Кореје са лидером Ким Џонг Уном праве план за лансирање ракете
Припадници Војске Северне Кореје са лидером Ким Џонг Уном праве план за лансирање ракете  - Sputnik Србија
Пратите нас
Северна Кореја гради огромно складиште за своје нуклеарно оружје, укључујући и интерконтиненталне балистичке ракете, „које опасност за цео континентални део САД“, сматрају амерички стручњаци, преноси „Тајмс“.

Како се наводи, стручњаци су дошли до таквог закључка након анализирања сателитских снимака.

Нова база је смештена недалеко од главног аеродрома у Пјонгјангу. Стручњаци сматрају да се на њеној територији налазе подземна складишта, као и објекти „довољно високи да приме интерконтиненталне балистичке ракете Хвасонг 15“, које могу стићи до градова Северне Америке.

Како наводи вашингтонски Центар за стратешка и међународна истраживања, изградња нове базе ће бити завршена крајем ове или почетком следеће године.

Извештај јужнокорејске телевизије о лансирању балистичке ракете у Северној Кореји - Sputnik Србија
Не спречава их ни корона: Северна Кореја тестирала ракете, Русија осудила поступак

„Иако није познато за шта су тачно намењене ове зграде, из података о њиховој конфигурацијеи и величини, као и по броју подземних објеката, може се претпоставити да се објекти могу користити за састављање балистичких ракета уз помоћ компонената које се достављају из најближих фабрика“, наводи се у саопштењу америчког Центра.

Према мишљењу аутора извештаја Џозефа Бермудеса, Северна Кореја планира да у новој бази складишти све своје балистичке ракете, средства за њихово лансирање, транспорт и техничко одржавање. Поред тога, на територији се налази и платформа за истовар, скривена од шпијунских сателита, према којој води железничка пруга. Како се наводи, у околини се налазе ваздухопловне базе, захваљујући којима је нови објекат заштићен од напада из ваздуха.

„Тајмс“ подсећа да је ракета „Хвасонг 15“ први пут прошла пробна лансирања 2017. године. Севернокорејски медији су окарактерисали ракету као „интерконтинентални балистички ракетни систем нове генерације, способан да преноси супертешке нуклеарне бојеве главе и да ракетира цео континентални део САД“.

Иако експерти сумњају да ракета може да пређе свој максимални домет од  13.000 километара са правом нуклеарном бојевом главом, ипак сама могућост да Пјонгјанг може уништити било који амерички град има значајан утицај на америчку стратегију према Северној Кореји.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала