Америка не може да опрости Србији што се није заклела на верност „великом брату“

© Depositphotos.com / BelchonockКонзерва са америчком заставом
Конзерва са америчком заставом - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички и европски званичници већ недељама оптужују Русију и Кину да воде дезинформациону кампању у вези са пандемијом вируса корона. Један од најгласнијих по том питању је в.д. помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Филип Рикер.

Рикер тврди да се регион западног Балкана налази под информационим притиском и да су САД приметиле и пре пандемије да те две земље ширењем дезинформација покушавају да шире утицај.

Ово није први пут да Вашингтон говори о „малигном утицају Русије на Балкану“, а због добрих односа и са Русијом и са Кином посебно је „трн у оку“ Србија. 

„Овде је потребно одвојити стварно стање ствари од инерције Хладног рата. Наравно, за САД ужасна је и сама могућност да се Русија хипотетички врати на Балкан. Због тога су САД и њени савезници покренули четири рата на Балкану и учинили су то управо зато да се Русија тамо не би вратила, јер је руски утицај на Балкану био озбиљна претња геополитичким интересима САД. То није свет реалне политике, то је заправо у главама америчких политичара. Они тако мисле. У ствари, руска позиција на Балкану није претила америчким интересима – ни пре, ни сада. Свака акција усмерена на јачање сарадње између Русије и Србије биће болна за Вашингтон, а све то ће бити тема унутрашњег политичког дијалога у САД“, сматра руски експерт Алексеј Пиљко.

Политиколог Сергеј Судаков каже да Вашингтон не може да се помири са чињеницом да је Србија по духу веома блиска Русији и управо због тога Русију позиционира као бруталног хегемона који сузбија Србију.

„Америка не може да прихвати чињеницу да Србија није постала део великог западног света тј. оног западног света по америчком моделу... Ми добро знамо који су изазови нашег времена. Кина је потпуно другачија прича. Она је прави геополитички противник Америке и у свим сферама врло озбиљан конкурент. Погледајте ко је први пружио Ирану економску помоћ – била је то Кина. Погледајте сада однос Кине према Србији – постоје врло озбиљне везе. Прилив капитала и пословање отвара своје могућности на Балкану, али Америка не може да се помири са чињеницом да Србија неће да се закуне на верност ’великом брату‘. Србија је другачија, никоме не полаже заклетву, јер је стекла свој суверенитет, а сам концепт суверенитета изузетно је важан за Србију. Ја сам апсолутно у то уверен и верујем да Русија кад год је у могућности, укључујући и војно, само доприноси суверенитету Србије. И заиста се надам да ће нам наши заједнички језици помоћи да и даље развијамо тесне везе“, истакао је Судаков.

Рикер је рекао и да Москва и Пекинг дезинформацијама покушавају да угрозе глобалну безбедност и да одвлаче пажњу од тражења решења за пандемију.

 Подсећајући да су у Америци за јесен планирани председнички избори, руски експерти сматрају да америчке власти на тај начин покушавају да „заташкају“ свој неуспех у борби против коронавируса, пребаце кривицу на друге и скрену пажњу са сопствених проблема.

„То је главни разлог. САД заузимају прво место по броју оболелих од вируса корона. Имају преко милион оболелих.... Смртност такође није мала, упркос чињеници да је америчка Влада одувек говорила да имају најбољи здравствени систем на свету. Наравно, сада се траже кривци, а не смемо заборавити да је ова година у САД предизборна година – председнички избори би требало да буду у новембру и зато је потртебно хитно пребацивање кривице на неког другог. Наравно, све је то повезано са тим“, каже за Спутњик руски експерт Алексеј Пиљко.

Трамп мора да победи корону пре  избора

Када се ради о Кини, последњих недеља учестале су оптужбе да је Пекинг сакрио податке о избијању вируса корона. Амерички државни секретар Мајк Помпео тврди да постоје чврсти докази да је вирус корона потекао из лабораторије у кинеском граду Вухану, док специјална изасланица и координатор Центра за глобалну координацију Леа Габријел наводи да је задатак кинеске пропаганде да убеди свет да пандемија уопште није стигла из Кине, чиме се промовише лажна теорија америчке завере против Кине, односно да је вирус унесен у Кину приликом посете америчких војника Вухану прошле јесени. То намеће питање шта заправо Америка жели да извуче из сукоба са Кином? Да ли је сукоб с Кином потребан Белој кући како би постигла унутрашњи циљ – победу  Трампа на изборима или је нешто друго посреди?

„И америчка и кинеска страна ће покушати да окриве једна другу. Кина, где је епидемија почела, за то ће кривити Американце, а Американци ће за све кривити Кину. То је нормално и природно. Али не треба заборавити да између Кине и САД постоји озбиљан трговински и економски спор. Говорећи боксерском терминологијом, прву рунду трговинског рата, која је кулминирала потписивањем споразума, добиле су САД по бодовима. Али пред њима је још много рунди. Ове две економије веома зависе једна од друге. Америчка економија страда од дејстава Кине и протока јефтине кинеске робе. С друге стране, не треба заборавити да је Кина највећи носилац америчког јавног дуга и, наравно, САД се желе извући из ове зависности од Кине. Због тога ће се између Кине и САД наставити трговинска и економска борба, која ће дуго трајати, све док се не нађу неки компромиси. И, наравно, у овом ће се сукобу користити пандемија“, каже Пиљко.

Доналд Трaмп, додаје експерт, да би победио на изборима мора да порази вирус до избора и да управо због тога амерички председник пребацује кривицу за катастрофалну ситуацију у Америци на друге.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала