Дан победе ексклузивно на Спутњику: Гледајте уживо спектакуларан лет авиона изнад Москве

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПроба ваздушне Параде победе у Москви
Проба ваздушне Параде победе у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако су традиционална војна парада и друге манифестације поводом Дана победе у Русији одложене су због пандемије вируса корона, 9. маја ће изнад Црвеног трга пролетети 75 авиона и хеликоптера.

Спутњик Србија ће уживо преносити снимак прелета авијације у знак победе над фашизмом, а након тога ће, како је најављено, председник Русије Владимир Путин положити цвеће поред Вечне ватре крај зидина Кремља. Прелет авијације почиње у 9 часова.

Упоредо, портпарол Кремљ Дмитриј Песков ће због Дана победе наздравити вотком и заједно са милионима Руса отпевати песму „Дан победе“.

Најављено је и да ће уместо традиционалних војних парада, концерата, народних шетњи и других свечаности карактеристичних за овај празник, у многим руским градовима бити одржане параде авијације и велики ватромети, а милиони Руса славиће у својим кућама поштујући режим самоизолације.

Метеоролози за суботу у Москви најављују облачно време са повременом кишом, а Московљани се надају да лоше време неће покварити планирани спектакл на небу изнад престонице, као што је то био случај прошле године.

Подсетимо, свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Прочитајте још:

Фото-галерија: Дан победе — овако је Москва дочекала вест о коначном поразу нациста

► Зашто је Совјетски Савез променио химну усред рата

► Авијација победе: 10 совјетских авиона који су срушили Хитлера

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала