Нове оптужбе Стејт департмента на рачун Русије

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички Стејт департмент оптужио је Русију да се меша у унутрашња питања у Сирији и Либији, као и да шири дезинформације о ковиду 19.
„Русија је појачала своје неконструктивно понашање на Блиском истоку од 2015. године, када је проширила своје деловање у Сирији као подршку режиму председника те земље Башара ел Асада“, рекао је заменик помоћника америчког државног секретара за питања Европе и Евроазије Кристофер Робинсон на јучерашњем специјалном брифингу о Русији.

Како тврди Робинсон, Либија је у последње време постала „наредни објекат негативне активности Русије која регионалне конфликте користи за своје уске политичке и економске интересе“.

„Мада Русија често јавно износи како подржава политичко решење у Сирији и Либији, истовремено она учествује у активностима које подривају мировни политички процес и шири сукобе“, тврди званичник Стејт департмента.

Поред тога, Робинсон је оптужио Русију и да „кампању дезинформација“ с циљем дискредитације међународних организација као што је Организација за сузбијање хемијског оружја.

„Русија је, такође, изнела смешне тврдње да су САД одговорне за настанак Исламске државе, да су 'бели шлемови' у Сирији повезани с тероризмом, као и да су британске специјалне службе исфабриковале хемијски напад у Думи 2018. године“, навео је Робинсон.

Поред тога, додаје, он, Русија води и кампању дезинформација када се ради о пандемији ковид 19.

„Према тим дезинформацијама САД или земље Запада су извор вируса корона, а такође се шири неповерење по питању међународног реаговања на пандемију“, рекао је Робинсон на брифингу.

Таквом тактиком, тврди он, Русија шаље јасан сигнал да жели да искористи светску кризу како би „прогурала“ своју, дестабилизирајућу, агенду.

Међутим, Робинсон није навео који то руски званичници раде.

„Актуелна администрација предузима низ активности како би неутрализовала погубан утицај Москве у Либији и Сирији. Још није касно да Москва промени курс и изрази истинску подршку политичком решењу конфликата“, закључује Робинсон.

Неосноване критике Америке

Руско Министарство спољних послова у више наврата је одбацило америчке критике по питању Либије и Сирије.

Између осталог, Министарство је нагласило да се руске снаге налазе у Сирији како би се бориле против терориста на позив власти те земље, док присуство америчких снага, које сиријске снаге нису позвале, може да се оквалификује као „окупација“ ако се узму у обзир норме међународнго права.

Шеф дипломатије Сергеј Лавров је у вези с Либијом рекао да су земље чланице НАТО 2011. године прекршиле Резолуцију Савета безбедности УН, како би се решиле тадашњег лидера те земље Муамера ел Гадафија, а као последица тога земља је запала у тешку кризу.

Русија ће, како је наглашавао Лавров, наставити да помаже нормализацију ситуације у Либији и да тражи излаз из кризе.

У Москви су, такође, одбацили и оптужбе у вези с пандемијом коронавируса.

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала