Тајна агенција америчког министарства одбране развија беспилотни ратни брод /фото/

© DiGGas GameTrailersСвемирски брод из „Ратова звезда“
Свемирски брод из „Ратова звезда“ - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Тајна агенција Министарства одбране САД одговорна за развој нових технологија за војску (ДАРПА), која развија високотехнолошко наоружање, покушава да направи наменски израђен беспилотни ратни брод. Он има чудновату сличност са звезданим разарачем из филмова „Ратови звезда“.

О најновијем ДАРПА пројекту за роботику први је писао „Дифенс њуз“ у јануару, када су захтеви постављени. Пројекат ће ставити на изазов традиционалну морнаричку архитектуру, дизајнирајући морски оквир који иде из темеља без икаквих потпора, додатака и нема потребе за посадом, рекли су тада из агенције ДАРПА.

По томе што је беспилотни, ратни брод је назван НОМАРС (no manning required, ship, или no mariners).

„Уклањањем људског елемента из брода, НОМАРС ће показати значајне предности, а у то спадају габарит, трошкови (набавке, операције и одржавање), поузданост на мору, издржљивост до мора, отпорност на споредне акције („стелт“ могућности, отпорност на неовлашћено управљање итд.) и хидродинамичка ефикасност (оптимизација трупа без потребе разматрања сигурности и удобности посаде)“, рекли су из агенције ДАРПА.

​Мајк Лехи, који води Канцеларију за тактичку технологију у агенцији ДАРПА, говорио је на годишњој конференцији о напорима на пројекту НОМАРС, рекавши виртуелним полазницима да се пројекат наставља одвојено од осталих циљева америчке морнарице на развоју беспилотних бродова, јер нико заиста није сигуран да ли ће се идеја спровести или не.

„НОМАРС тестира да ли можемо људе потпуно уклонити са бродова?“, рекао је Лехи. „То је ризичан подухват. Не знамо да ли ћемо то моћи да урадимо.“

​Међутим, када је ДАРПА постављала уметничку концепцију новог ратног брода, то је усијало многе главе које воле научну-фантастику јер облик брода, који је клинаст, и горња испупчења изгледају баш као разарач звезда, један од огромних свемирских бродова галактичког царства у франшизи „Ратови звезда“.

ДАРПА не носи без разлога назив „Пентагоново одељење лудих научника“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала