Пољски експерт: „Северни ток 2“ ће поткопати јединство Европе

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаРадник на изградњи гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области
Радник на изградњи гасовода Северни ток 2 у Лењинградској области - Sputnik Србија
Пратите нас
 Гасовод „Северни ток 2“ биће завршен, али ће то значити да су јединство и усклађеност земаља Европске уније на пољу спољне политике поткопани, сматра пољски експерт Камил Зајончковски, преноси „Полски радио“.

„Нажалост, то би био доказ да су јединство и усаглашеност земаља ЕУ на пољу спољне политике једнако крхки као и пре неколико година“, рекао је он.

Према мишљењу стручњака, завршетак градње гасовода је решена ствар, међутим, САД и земље ЕУ, које се противе изгради, морају да изврше дипломатски и политички притисак на Немачку.

Експерт је истакао да Берлин не мења позитиван став када је реч о гасоводу, и већ две године званичници тврде да пројекат није политичког карактера, него чисто економског.

Академик Черски - Sputnik Србија
Следеће одредиште „Гаспромовог“ брода — логистички центар гасовода „Северни ток 2“

Према мишљењу Зајончковског, власти Немачке не одустају од својих ставова, јер би то значило „симболичан губитак федералне владе Ангеле Меркел“.  

„Северни ток 2“

Крајем прошле године амерички председник Доналд Трамп потписао је војни буџет који предвиђа санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турског тока“. Сједињене Америчке Државе захтевале су да компаније које полажу цеви за гасоводе одмах престану са радом. Швајцарска грађевинска компанија „Олсиз“ повиновала се захтевима САД.

Американци се боје да ће Европска унија зависити од испоруке гаса из Русије и зато покушавају да осујете пројекат и истовремено створе услове за испоруку америчког течног нафтног гаса Европи по већим ценама.

Немачка је критиковала санкције Вашингтона против Русије, а према речима портпарола компаније „Норд стрим 2 АД“, за завршетак изградње гасовода остаје да се положи око 160 километара цеви на два крака.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала