Последња битка пре Победе: Како је Црвена армија ослободила Праг од нациста

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСтановници Прага поздрављају совјетске војнике-ослободиоце, 10. мај 1945. године
Становници Прага поздрављају совјетске војнике-ослободиоце, 10. мај 1945. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране Русије објавило је тајна архивска документа о ослобођењу Прага од нацистичких освајача. Уочи Дана победе, Министарство је отворило на сајту нови одељак под називом „Последњи дан пре Победе“, преноси телевизија „Звезда“.

Припреме за ослобађање главног града Чехословачке обављене су за кратко време, а Прашка офанзива снага првог, другог и четвртог украјинског фронта одвијала се од 6. до 11. маја.

Како се наводи у документима, седмог маја 1945. године командант 38. армије првог Украјинског фронта, генерал пуковник Кирил Москаленко издао је наредбу да се започне офанзива на Праг.

Совјетска команда је знала да се локално становништво брани последњим снагама против немачких снага, које су уведене у град да би угушиле устанак.

Совјетска дивизија упутила се ка окупираној престоници Чехословачке на возилима „Студебекер“, уз подршку артиљерије, тенковске бригаде и два борбена тенковска пука.

Снаге су напредовале водећи константне борбе.

© Фото : Министарство одбране РусијеПлан Прашке операције
Последња битка пре Победе: Како је Црвена армија ослободила Праг од нациста - Sputnik Србија
План Прашке операције

„На путу према граду нашао се велики број немачких војника, који су се масовно предавали, док је чешко становништво истрчавало на улице из околних села и одушевљено дочекивало делове дивизије. Чешки партизани органнизовали су окупљање заробљеника“, наводи се у документима.

У 10.45 часова предводница дивизије ушла је у Праг, а цела дивизија до краја дана. Током операције од 5. до 10. маја било је заробљено око 25.000 противничких војника.

„Настављајући офанзиву и ломећи отпор непријатеља, снаге фронта су заузеле престоницу Чехословачке, град Праг 9. маја 1945. године“, наводи се у извештају првог украјинског фрота.

Како се наводи у документима, од 6. до 10. маја 1945. године совјетска армија је разоружала око 119.000 непријатељских војника, заплењено је 265 тенкова, 220 оклопних возила, 80 авиона, око 15.000 возила, као и друга техника, наоружање, прехрамбени производи и опрема.

Совјетске снаге нису само ослободила Праг од нациста, него су помогле становништву да се врати нормалном животу. Властима су предали тоне неопходне хране, као и житарица.

© Фото : Миистарство одбране Русије Црвена армија је влади Чехословачке испоручила храну, укључујући 50 тона брашна, 100 тона кромпира, 10 тона различитих житарица, чај, шећер, маст.
Последња битка пре Победе: Како је Црвена армија ослободила Праг од нациста - Sputnik Србија
Црвена армија је влади Чехословачке испоручила храну, укључујући 50 тона брашна, 100 тона кромпира, 10 тона различитих житарица, чај, шећер, маст.

Совјетска команда је снабдела храном и друге градове у Чехословачкој.

„Становништво градова Брно и Моравска Острава одушевљено су дочекали вести о томе да ће их Црвена армија снабдети храном. Чешки медији су томе придали велику пажњу. Док примају хлеб, житарице и со, многи истичу колико су захвални Совјетском Савезу за помоћ“, наводи се у декласификованим документима.
Маршал Совјетског Савеза Иван Коњев у ослобођеном Прагу - Sputnik Србија
Чешка хоће да „протера“ чувеног совјетског маршала из Прага

Подсетимо, свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала