Повећана казна за кршење мера заштите, сада минимална 50.000 динара

© Tanjug / ANDRIJA VUKELICПолицијске контроле и провере дозвола за кретање
Полицијске контроле и провере дозвола за кретање - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да ће минимална казна за кршење Закона о заштити становништва од заразних болести бити повећана са 30.000 на 50.000 динара.

Ублажене мере заштите и превенције од вируса корона треба и даље стриктно поштовати да се не би десио нови талас ширења Ковида-19, али и других заразних болести, рекао је Лончар.

Лончар је на седници Скупштине, на чијем је дневном реду, између осталог, предлог измена и допуна Закона о заштити становништва од заразних болести, рекао да су законске измене предложене како би се превазишли проблеми у пракси када је реч о примени прописа, одлука и наредби које доносе надлежни органи.

Он је казао да је Законом прописано да су здравствене установе — државне и приватне, предузетници, здравствени радници и сви грађани дужни да спроводе прописане мере и да поступају по решењу санитарног инспектора.

Лончар је додао да су предвиђене одређене прекршајне санкције за непридржавање одлука и наредби надлежних органа и да је подигнут законски минимум када је реч о казнама јер, каже, пракса прекршајних судова указује на склоност судова да веома често изричу минималне новчане казне, преноси Танјуг.

„Повећава се најнижи износ новчане казне за кршење прописа о заштити становништва од заразних болести са 30.000 на 50.000 динара. Такође, пошто да пандемија још траје, прописано је да закон ступи на снагу даном објављивања у Службеном гласнику, а не осмог дана од објављивања“, прецизирао је Лончар.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала