Захарова: Пентагон монструозно лаже кад говори о Другом светском рату

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу - Sputnik Србија
Пратите нас
На рачун Русије изнете су монструозне неистине и лицемерне тврдње, које представљају још једно у низу ревидирање историје Другог светског рата, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући презентацију Пентагона о историји борбе против фашизма.

Она је истакла да многи од западних партнера, чак и у овако посебним данима и датума за цело човечанство, не престају с покушајима ревидирања историје, истичући у први план искључиво политичке циљеве.

У складу с том новом верзијом историје, коју је представило Министарство одбране Сједињених Америчких Држава, истакла је она, наводи се да је ‘сукоб’ почео инвазијом Немачке и Совјетског Савеза на Пољску. Односно, по мишљењу америчке стране, наглашава Захарова, СССР је такође крив за отпочињање Другог светског рата, као и Трећи рајх.

„Истовремено, у наведеном тексту не помиње се да је управо наша земља, у ствари, уништила фашистичку ратну машинерију, као ни о томе, да је највише нациста погинуло управо на Источном фронту”, истакла је она.

Захарова је подсетила да је Пентагон објавио презентацију о историји Другог светског рата под називом: „Дан победе у Европи: време прославе, размишљања”.

© Sputnik / Георгий Чертов / Уђи у базу фотографијаБорци са Лењинградског фронта пролазе испод тријумфалне капије, саграђене поводом победе над фашистичком Немачком.
Захарова: Пентагон монструозно лаже кад говори о Другом светском рату - Sputnik Србија
Борци са Лењинградског фронта пролазе испод тријумфалне капије, саграђене поводом победе над фашистичком Немачком.

Подсетимо, поред навођења да је сукоб почео инвазијом Немачке и СССР на Пољску, у поменутој презентацији не помиње се допринос Совјетског Савеза победи над фашизмом, већ је укратко изложена улога САД у рату у Европи, почев од искрцавања у Нормандији.

Поред тога, данас је у немачком магазину "Шпигел" објављен заједнички чланак министра спољних послова Немачке Хајка Маса и директора Института за савремену историју у Минхену Андреса Виршинга поводом обележавања 75 година од завршетка Другог светског рата. У чланку се наводи да је национал-социјалистички режим Трећег рајха једини кривац за покретање Другог светског рата. Још се истиче да је приписивање другим народима улоге злочинца неправедно према жртвама рата.

Руски председник Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
Путин и Меркелова честитали једно другом 75 година ослобођења од фашизма

Подсетимо, свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала