Ликвидирани су нацистички војници и њихове слуге: Хрватски председник објаснио зашто неће у Блајбург

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERЗоран Милановић
Зоран Милановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је да неће учествовати у комеморацији блајбуршким жртвама, коју организује Почасни блајбуршки вод, али ће, казао је, положити венце у Тезном, где је убијено више хииљада људи.

Милановић је рекао да „то са части нема везе“, те да је на челу тог блајбуршког вода човек који је у Немачкој робијао за убиство и то, како је рекао, убиство првог степена, од 1984. до 1991, а потом је пуштен у Хрватску, преноси Танјуг.

Зоран Милановић - Sputnik Србија
Милановић из протеста напустио скуп: Шта се десило на обележавању годишњице „Бљеска“ /видео/

Додао је да исти случај са човеком из Окучана, којег су, како је рекао, гурнули на метар од премијера.

Реч је, наводи, о човеку који се вукао по хрватским судовима због „убиства у Домовинском рату неколико цивила из подрума“. А, извукао се, каже, грешком Државног тужииоца, иако је већ био осуђен.

„Жртве Блајбурга не постоје као такве, постоје жртве обрачуна и ликвидације након предаје нацистичке војске и њихових слуга. Ту је ухваћено више хиљада људи углавном мушкараца, највише у Словенији у Тезном и тамо ћу положити венце. Мој став о томе је познат и више пута објашњаван“, јасан је Милановић, пренели су хрватски медији.

© AP Photo / Darko BandicХрватски председник не жели на комеморацију јер каже да „не постоје жртве Блајбурга као такве“
Ликвидирани су нацистички војници и њихове слуге: Хрватски председник објаснио зашто неће у Блајбург - Sputnik Србија
Хрватски председник не жели на комеморацију јер каже да „не постоје жртве Блајбурга као такве“

Говорећи о Крижном путу, Милановић је рекао да је у питању „груба злоупотреба Исусовог крижног пута и жртве, а ту се радило о рату, одбијању да се предаш и злочинима, и један мањи део хрватског народа је због тога трауматизван и то се не заборавља лако“.

Зоран Милановић - Sputnik Србија
Јесу ли спремни: Сече ли се веза између данашње Хрватске и усташке НДХ

С неким људима је, каже, могао да саосећа, а сада те људи, које је прогањало хрватско правосуђе због злочина, гурају пред премијера на метар, што је провокација и увреда за премијера.

„И кад су у питању плоче, четничке плоче у Хрватској које још украшавају простор на гробљима, али то је као приватан простор, ево и то ћу рећи, гробље није приватно место, не може се ставити било шта. Држава то мора да регулише. Забранити провокације великим борцима за слободу Крајине Шошкоћанину, па то је у Боровом селу и даље и нико не миче, јер се власти то боје да ураде. Не мора се то багером срушити, нека макну они који су их ту ставили“, закључио је Милановић у обраћању након обиласка Факултет електротехнике и рачунарства загребачког Универзитета, а поводом обележавања Дана Европе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала