Нове тензије између Бугарске и Македоније: Шта су праве намере Софије

© AP Photo / Dragan PerkovksiПодизање заставе НАТО у Скопљу
Подизање заставе НАТО у Скопљу - Sputnik Србија
Пратите нас
Тензије између Бугарске и Северне Македоније поново се подижу, а сада је као предмет политичких сукоба испливао македонски језик. Кап у чаши прелила је нова изјава бугарске министарке спољних послова, која је навела да је македонски језик практично — бугарски. Практично, Софија би збох тих размирица могла да заустави пут Скопља ка ЕУ.

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски поручио је да Македонцима не треба чланство у Европској унији ако је цена уласка да признају да нису Македонци и да језик којим говоре није — македонски.

Да ли ће Македонија да се „покори“ Бугарима и њиховим захтевима, или ће да одустане од ЕУ? Или Бугарска овим новим условима има нешто друго у плану по питању Македоније?

Бугарска жели Македонију?!

Политиколог из Скопља Бранко Ђорђевски верује да Македонија неће морати да бира између одбране језика и пута у ЕУ, али додаје да није немогуће да Бугарска размишља и о нечем вишем, а не само о језику.

„Тај процес приступања ЕУ трајаће десетак година, дакле, не ради се о некој журби и верујем да ће се у том периоду наћи компромисно решења са Бугарима. Ово је почетни период у коме Бугарска жели да покаже неку снагу, која је вероватно везана и за њихове унутрашње политичке потребе. Када се буду мало охладиле главе, верујем да ће се другачије и разговарати и преговарати“, уверен је Ђорђевски.

Саговорник Спутњика напомиње да је заједничка комисија, која је основана како би се решиле неке историјске дилеме, већ направила неки помак — какав би однос две стране требало да имају према цару Самуилу, Гоце Делчеву, Кирилу и Методију, као историјским личностима, око којих је до сада било различитих ставова. У том контексту, верује да је могуће наћи компромис и око језика. Он не спори да Бугаре и Македонце повезује историја у многим стварима, али га, како каже, не брине толико прошлост, колико будућност која може бити заснована на неким стварима које се дешавају у садашњости.

Не оптужујем, али не спавамо мирно

„Не бих желео да оптужим Бугарску да негује великодржавне претензије Санстефанске Бугарске, која се простирала и на Македонију, али и на део Србије. Међутим, ако стално негирате постојање једног народа и његовог идентитета и као кажете да тај народ говори вашим језиком, то су све манифестације које вам не дају за право да имате миран сан када је у питању оно шта су истинске бугарске жеље и стратегија кад је у питању Македонија“, закључује наш саговорник.

Ђорђевски подсећа и да је прекрајање граница на Балкану актуелно питање и када је реч о Косову и БиХ, али се нада да је уласком Македоније у НАТО стављена тачка на такве претензије када је реч о тој земљи.

„Даља интеграција балканског региона у евроатлантске или само европске оквире све више ће утицати да се овакви планови и претензије не реализују, то јест, да се сахране. Али, никада се не зна шта може да се изроди у некој датој ситуацији“, његово је мишљење.

Самит ЕУ без датума за Македонију

Председник Македоније сматра да декларација бугарског парламента није у складу са основним принципима споразума Скопља и Софије и може да постане „права политичка препрека“ у усвајању преговарачког оквира између Европске комисије и Северне Македоније у јуну ове године.

С друге стране, на Самиту европских лидера у Загребу подржано је обећање које су Албанија и Северна Македонија у марту добиле о формалном почетку преговора за пријем у ЕУ, али без конкретног датума. 

На Самиту је закључено и да би прекид преговора сада требало да буде лакши уколико кандидат не испуни своја обећања. Подсећања ради, Влада Бугарске је подржала иначе отварање приступних преговора Северне Македоније и ЕУ, али је усвојила и документ којим се дефинишу услови за преговоре са Северном Македонијом са Европском унијом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала