Опсесија корона вирусом доводи до озбиљних психичких проблема

© Depositphotos.com / LeungchopanУплакана девојка
Уплакана девојка - Sputnik Србија
Пратите нас
Према новом истраживању објављеном у часопису "Brain, Behavior and Imunitet" наводи се да опседнутост коронавирусом може да доведе до низа менталних проблема.

Појавом коронавируса дошло је до "експлозије" информација у медијима, наводи Psypost".

Несигурна природа пандемије доводи до сталних новости које утичу на свакодневни живот и често изазивају анксиозност. Аутор студије Шерман А. Ли желео је да истражи обрасце размишљања који се односе на ковид 19 и да утврди када ти обрасци постају забрињавајући.

Ли је испитао како опсесија коронавирусом утиче на психу човека и закључио да то доводи до психолошких проблема попут суицидних идеја, конзумирања алкохола или дрога, психичких криза, крајње безнадежности и анксиозности.

Студија је испитала податке два узорка и то мушкараца и жена из Сједињених Америчких Држава. Први узорак прикупљен је од 11. до 13. марта и укључивао је 775 одраслих особа - старости 30 година. Други узорак прикупљен је од 23. до 24. марта и чинило га је 398 одраслих особа - старости 32 године, преноси портал Кликс.

Ли је анализирао податке и идентификовао четири обрасца претераног размишљања о ковид 19. Статистичким анализама утврђено је да су четири обрасца била врло поуздана и коришћена су за утврђивање опсесије о ковид 19. Учесници студије су углавном наводили:

"Био сам узнемирен, јер сам мислио да сам се можда заразио коронавирусом", "Имао сам узнемирујуће мисли да одређени људи које сам видио могу да имају коронавирус", "Нисам могао престати да размишљам о коронавирусу" и "Сањао сам коронавирус".

Ли објашњава: "Разуман ниво разина пажње и размишљања о информацијама о ковид 19 може помоћи људима да остану на сигурном током кризе, али превише узнемирујућег размишљања о овој заразној болести може бити веома опасно".

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала