Протестна нота Србије Северној Македонији: Марка са мапом НДХ је непријатељска провокација

© REUTERS / OGNEN TEOFILOVSKIМакедонске заставе
Македонске заставе - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних послова Србије уручило је амбасадору Северне Македоније у Србији протестну ноту поводом штампања и објављивања поштанске марке на којој се налази географска карта фашистичке Независне Државе Хрватске. Како се наводи у ноти, то је „непријатељска провокација и увреда за цео српски народ“.

Министарство спољних послова затражило је да се спорна поштанска марка одмах повуче из оптицаја и да њено штампање и објављивање осуди Влада Републике Северне Македоније, саопштено је из МСП.

У протестној ноти Министарства спољних послова, урученој амбасадору Републике Северне Македоније се наводи:

„Министарство спољних послова Републике Србије изражава најоштрији протест поводом штампања и објављивања поштанске марке на којој се налази географска карта фашистичке Независне Државе Хрватске, која обухвата и делове Републике Србије све до Београда, делове Црне Горе и целу Босну и Херцеговину, а чије помињање евоцира успомене грађана Републике Србије и српски народ у целини на најмрачнији период у новијој историји“, пише у протестној ноти.

Указује се да овакви покушаји историјског ревизионизма грубо нарушавају билатералне односе Републике Србије и Републике Северне Македоније као и сарадњу и стабилност читавог региона.

Скопље  - Sputnik Србија
Повампирено усташтво и у Северној Македонији: За Дан победе издали маркицу с картом НДХ

„Министарство спољних послова Републике Србије, објављивање ове марке, и то на Дан победе над фашизмом, схвата као непријатељску провокацију усмерену против територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, као и увреду за цео српски народ, који је у концентрационим логорима те исте НДХ, страдао у стотинама хиљада током Другог светског рата“, истиче се у протестној ноти.

МСП захтева и да се спорна поштанска марка одмах повуче из циркулације као и да се њено „штампање и објављивање најоштрије осуди од стране Владе Републике Северне Македоније, у супротном, Министарство спољних послова Србије предузеће даље кораке у циљу заштите интереса Републике Србије“, указује се у тексту протестне ноте.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала