Полагање венаца на Споменик ослободиоцима Београда - Sputnik Србија

Србија обележила Дан победе /видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Пригодним свечаностима и церемонијама данас се у Србији обележава 75. годишњица Велике победе у Другом светском рату.

У оквиру Спомен-комплекса Гробља ослободилаца Београда одржана је церемонија свечаног полагања венаца на Споменик ослободиоцима Београда у којој су учествовали представници Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и представници Амбасада Русије, Украјине, Белорусије, Азербејџана и Казахстана.

Нешто раније, на платоу код Споменика ослободиоцима Београда одржана је церемонија доделе војних спомен-медаља, захвалница и плакета Министарства одбране Србије припадницима здружене јединице Оружаних снага Русије за помоћ у сузбијању и гашењу епидемије корона вируса на територији Србије.

Свечаности су присуствовали руководилац здружене јединице генерал-мајор Михаил Чернишов, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и министар одбране Србије Александар Вулин.

Јутрос је на Тргу републике у Београду свечано отворена изложба поводобом Дана победе, а свечаности су присуствовали министар спољних послова Србије Ивица Дачић, амбасадор Руске Федерације у Београду Александара Боцан-Харченко, генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
15:11 09.05.2020

Председник Српске народне партије и министар у Влади Србије Ненад Поповић изјавио је данас да српски народ 9. мај, Дан победе над фашизмом у Другом светском рату 1945, памти по великим жртвама, херојству и непоколебљивом слободарском духу.

14:20 09.05.2020

Kод Споменика совјетским ветеранима на Авали одржана је свечана церемонија полагања венаца у којој су учествовали представници Владе Србије, Војске Србије, Града Београда, као и представници Амбасада Русије, Украјине, Белорусије, Азербејџана и Казахстана.

12:06 09.05.2020
Заједничка фотографија припадника Оружаних снага Руске Федерације на платоу испред Споменика ослободиоцима Београда - Sputnik Србија
11:34 09.05.2020

У оквиру Спомен-комплекса Гробља ослободилаца Београда у току је церемонија свечаног полагања венаца на Споменик ослободиоцима Београда.

У церемонији учествују представници Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и представници Амбасада Русије, Украјине, Белорусије, Азербејџана и Казахстана.

 

11:10 09.05.2020

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александра Боцан-Харченко честитао је 75 година од Велике победе, називајући то величанственим датумом. Боцан-Харченко је навео да је ово и „дан сећања, поноса и туге“, као и празник брижљивог односа према заједничким вредностима наше две земље за које су се наши дедови и очеви „раме уз раме“ изборили у току рата.

„Тема победе и покушај ревизије историје је једна од кључних у дијалогу председника Русије и председника Србије. Велики је симбол да се додељивање награда одржава на овај дан, 75 година од Велике победе. То је симбол који још једном наглашава нашу дубоку традиционалну сарадњу и његов континуитет и пријатељску и братску помоћ, посебно када се ради о тешкој ситуацији“, казао је руски амбасадор.

Александар Боцан-Харченко на свечаности на платоу код Споменика ослободиоцима Београда - Sputnik Србија
10:55 09.05.2020

Данас цео свет обележава 75 година победе над фашизмом и совјетски и српски народ платили су слободу својим животима, а на овај дан се сећамо својих блиских који су прошли кроз тај страшни рат, изјавио је руски генерал-мајор Михаил Чернишов, шеф делегације руског војног и лекарског тима који је помагао Србији сузбијању и гашењу епидемије вируса корона.

Руски генерал Чернишов је рекао да су они својим трудом, ратовањем и радом извојевали победу и истакао да је важно да се њихова имена сачувају и памте за будућа покољења.

Генерал-мајор Михаил Чернишов - Sputnik Србија
10:51 09.05.2020

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да смо, 75 година након победе над нацизмом, веровали да се неспорне истине никада неће заборавити и довести у питање, али да смо данас сведоци да се покушавају заменити места и отети изборена места народима.

„Сведоци смо рушења сећања, срамних покушаја да се изједначе окупатори и ослободиоци. Истина је једна и истина мора бити речена, а истина је да су пре 75 година слободни народи победили“, поручио је Вулин.

Александар Вулин и генерал-мајор Михаила Чернишов на свечаности на платоу код Споменика ослободиоцима Београда - Sputnik Србија
10:04 09.05.2020

На платоу код Споменика ослободиоцима Београда у току је церемонија доделе војних спомен-медаља, захвалница и плакета Министарства одбране Србије припадницима здружене јединице Оружаних снага Русије за помоћ у сузбијању и гашењу епидемије корона вируса на територији Србије.

Свечаности присуствују руководилац здружене јединице генерал-мајор Михаил Чернишов, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и министар одбране Србије Александар Вулин.

08:31 09.05.2020
На Тргу републике у Београду свечано отварање изложбе поводом Дана победе - Sputnik Србија
08:24 09.05.2020

Амбасадор Русије у Београду честитао је 75. годишњицу од Дана победе, наводећи да је данас величанствен дан у којем има и поноса, среће, али и велике туге.

Боцан-Харченко каже да је циљ фалсификовања историје да се одузме суверенитет и независност земаља.

"Ово је тешка политичка борба, али изборићемо победу и на овом терену", поручио је он.

Руски амбасадор на отварању изложбе - Sputnik Србија
08:20 09.05.2020

"Сведоци смо покушаја ревизије историја и томе морамо да се одупремо на сваки начин", рекао је Селаковић.

Сваку битку коју су наши преци извојевали чувамо истину и не дозвољавамо прекрајање истине што јесте план одређених политичких структура, рекао је он.

Никола Селаковић и Ненад Поповић на отварању изложбе - Sputnik Србија
08:16 09.05.2020

"Ово је велики дан за целу Европу", рекао је Дачић додајући да је Србија у Другом светском рату поднела велики терет и да очекује покушај велике релативизације те улоге.

"Наша је обавеза да чувамо сећање на људе који су победили", рекао је Дачић додајући да је наша обавеза да изградимо такав систем вредности који ће омогућити да се та победа никада не доведе у питање.

Ивица Дачић и Александар Боцан-Харченко на отварању изложбе - Sputnik Србија
08:09 09.05.2020

На Тргу републике у Београду у току је свечано отварање изложбе поводобом Дана победе којем присуствују министар спољних послова Србије Ивица Дачић, амбасадор Руске Федерације у Београду Александара Боцан-Харченко, генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић и министар Ненад Поповић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала