Тајна треће особе: Шта је мотив убиства научника који је био на прагу великог открића о корони

© AP Photo / KTNV via APПолиција САД
Полиција САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Полиција у Питсбургу истражује шта је мотив убиства кинеског научника који је био на прагу великог открића о корони, а одговор на то питање могао би да буде познат када се разјасни тајна треће особе, односно, ко је особа за коју полиција тврди да је разлог због ког је почињен злочин.

Убиство научника Бинг Лиуа из Питсбурга, за кога су са његовог универзитета саопштили да је „био на прагу значајног открића о вирусу корона“, шокирало је не само америчку јавност.

Америчка полиција - Sputnik Србија
Убијен научник који је био на прагу значајног открића о корони

Лиу је нађен изрешетан у својој кући, у предграђу Питсбурга, пренели су локални медији.

Убијен је хицима у главу, врат и тело, утврђено је обдукцијом. Научник пореклом из Кине радио је од куће због пандемије вируса корона.

Како су утврдили истражитељи, убица, који је идентификован као Хао Гу, ушао је у кућу јер су врата, због лепог времена, била откључана и широм отворена.

Супруга научника, са којом нема деце, није била код куће у тренутку убиства.

Одмах након ликвидације научника, појавиле су се бројне теорије завере о томе зашто је убијен. На друштвеним мрежама појединци су тврдили да је убијен због свог научног рада и зато што је био „на прагу великог открића“, како је саопштено са универзитета на ком је био запослен.

Међутим, полиција је потом изнела тврдњу да су се Лиу и Гу познавали дуго, те да је могући мотив интимне природе, а не његов научни рад.

Како су навели из полиције, злочин је последица „дугогодишњег неспоразума због интимног партнера“. Међутим, из полиције нису изнели детаље ко је та трећа особа због које су убица и његова жртва били у сукобу, нити било шта више што би објаснило мотиве убиства.

Полицајац снимљен у Питсбургу за време епидемије корона вируса - Sputnik Србија
Ко је био научник који је истраживао вирус корона и зашто је убијен?

Убица Хао Гу, који је софтверски инжењер, такође је ожењен, а његово тело нађено је у аутомобилу удаљеном 100 метара од куће његове жртве, у ком је извршио самоубиство.

Истрагом је утврђено да из куће убијеног није ништа однето.

Још један детаљ из истраге до сада није објашњен, због чега нико није чуо пуцњеве када је научник убијен. Полиција је навела да је Лиу убијен са више хитаца, док комшије кажу да нико није чуо пуцњеве, а тело научника откривено је кад су колеге приметиле да им не одговара на мејлове.

Питсбуршка полиција саопштила је да је истрагу предала федералним органима због тога што се ради о људима који нису држављани САД.

Бинг Лиу рођен је у Кини, где му и данас живе родитељи. У САД је дошао на постдокторске студије у Питсбург, а као предавач је почео да ради пре шест година.

Убица Хао Гу је такође рођен у Кини, али је дошао у САД пре две деценије и постао натурализовани Американац, наводе амерички медији. У време злочина био је на руководећем месту у пословници једне велике европске компаније која се бави софтвером.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала