Захарова: С објавама попут оне да су победници над нацизмом САД и Британија не смемо се мирити

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коменатрисала је објаву Беле куће на друштвеним мрежама у којој су за победнике над нацизмом проглашене само Америка и Велика Британија, док се улога Совјетског Савеза не помиње, истакавши да се са таквим стварима не сме мирити.

На Инстаграм налогу Беле куће објављен је видео поводом 75. годишњице победе у Другом светском рату у којем су победницима над нацизмом назване само Америка и Велика Британија, док се улога Совјетског Савеза не помиње

„Амерички дух ће увек победити. На крају, то је оно што се деси“, наводи се у видеу уз кадрове председника Доналда Трампа који са супругом Меланијом полаже венац на споменик жртвама Другог светског рата.

„Данас уместо честитки многи су добили скриншот твита Беле куће следећег садржаја: ‘8. Маја 1945. године САД и Велика Британија су победиле нацизам. Амерички дух ће увек побеђивати. Тиме се увек завршава. Управо тако, од речи до речи, написано је на налогу Беле куће’“, навела је Захарова на Фејсбуку.

Ствара се утисак, рекла је Захарова,  да такав приступ има за циљ да неутралише ефекат заједничке изјаве двојице председника поводом 75. годишњице сусрета америчких и совјетских војника на Елби.

Захарова је истакла да се у заједничкој изјави велича „дух Елбе“ а у твиту Беле куће само амерички.

У руско-америчкој изјави говори се о примеру повезивања држава, упркос несугласицама, а у твиту Беле куће су из групе победника искључени сви осим две земље, додала је она.

„Назовите то како хоћете: фалсификовање, подмсмевање здравом разуму, ревизија историје, али кад такав коментар себи дозволе власти једне земље која себе назива ‘лидером словодног света’ и ‘заштитником демократије’ и непопустљивим борцем против лажних вести, онда са тим не смете да се помирите“, истакла је Захарова.

Свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала