Џонсон: Спречена катастрофа, Британија избегла пола милиона жртава, још није време за крај карантина

© AP Photo / House of CommonsБорис Џонсон
Борис Џонсон - Sputnik Србија
Пратите нас
Британски премијер Борис Џонсон изјавио је вечерас да је захваљујући рестриктивним мерама спречена катастрофа у земљи, где би најгори сценарио био пола милиона жртава, и најавио планове за постепено укидање мера карантина.

„Није време да се мере карантина укину ове недеље. Уместо тога, предузећемо прве опрезне кораке да модификујемо наше мере“, рекао је Џонсон у телевизијском обраћању нацији, преноси Танјуг.

Тела преминулих у Бергаму довозе се у крематоријум на северу Италије - Sputnik Србија
У свету од короне умрло око 280.000 људи, највећи број жртава у САД и Великој Британији

Од сутра ће они који не могу да раде од куће моћи да иду на посао, а од среде ће грађани моћи неодређено време да проводе напољу уколико се придржавају мера социјалног дистанцирања.

„Можете да седите на сунцу у локалном парку, да се возите, чак и да играте спорт, али само са члановима свог домаћинства“, објаснио је Џонсон.

Школе би могле да поново почну да раде од 1. јуна, а угоститељски објекти од јула, зависно од ситуације.

Он је додао да ће особе које авионом долазе у Британију бити упућене у карантин.

Британски премијер је рекао да је, захваљујући напорима и жртвовању свих, заштићен национални здравствени систем и сачувано на хиљаде живота, преноси Ројтерс.

„Била би лудост да одбацимо све што смо постигли и дозволимо други удар. Морамо да останем будни. Морамо да наставимо да контролишемо вирус и сачувамо животе“, рекао је Џонсон.

Он је најавио нов систем за узбуну и праћење вируса.

Борис Џонсон испред седишта Конзервативне партије након званичног објављивања резултата гласања. 160 000 чланова Конзервативне партије изабрало је Џонсона за партијског лидера. - Sputnik Србија
Прво обраћање Бориса Џонсона након изласка из болнице: Лекари су ми спасили живот /видео/

Систем ће имати скалу од један до пет и што је виши ниво, то ће мере бити стриктније. Ниво један значиће да зараза више није присутна у Британији, а ниво пет је најкритичнији. Током периода карантина Британија је у четвртом нивоу узбуне, рекао је Џонсон.

Најавио је да ће сутра прецизније образложити план за даље кораке за излазак из кризе.

„А пошто је наш приоритет заштита јавности и живота људи, не можемо да идемо напред ако не задовољимо пет тестова“, рекао је он.

Први је, како је објаснио, заштита Националне здравствене службе. Затим, неопходни су континуиран пад стопе смртности, као и стопе инфекције и набавка довољно тестова.

„Последње, морамо да осигурамо да ниједна мера неће довести до тога да репродукција стопе инфицираности - Р фактор - буде изнад један и поново имамо експоненцијални раст као пре неколико недеља“, казао је Џонсон.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала