Младићи чешће од девојака крше рестриктивне мере

CC BY-SA 2.5 / Robbie Shade / Belgrade streetБеоград, Кнез Михаилова
Београд, Кнез Михаилова - Sputnik Србија
Пратите нас
Психолози сматрају да млади мушкарци чешће него младе жене крше рестриктивне мере уведене широм света у циљу сузбијања епидемије вируса корона. Тим научника са британских универзитета Шефилд и Алстер испитивао је нешто мање од 2.000 особа старости од 13 до 24 године.

Резултати истраживања показали су да се половина мушкараца од 19 до 24 године срела с пријатељима или члановима породице са којима не живе, у поређењу са 25 одсто жена, преноси Танјуг.

Нешто мање од половине свих испитаних - њих 917, рекли су да се осећају знатно анксиозније током затварања, а била је већа вероватноћа да ће они који пате од депресије прекршити правила тако што ће се састајати с пријатељима и непотребно напуштати кућу.

С друге стране, они који су анксиозни више су се придржавали физичког дистанцирања и редовно су прали руке.

Лијат Левита са Универзитета у Шефилду каже да ментално здравље није оправдање за непоштовање правила, али указује да је људима који имају менталне проблеме тешко да се повинују правилима.

Професор клиничке психологије са Кингс колеџа у Лондону Дејм Тил Викес каже да је осећај анксиозности сасвим нормалан у толикој неизвесности и губитку социјалне подршке. Он указује да су кључна питања колико дуго траје физичка дистанца и колика подршка је младим људима потребна.

„Ова ситуација може имати озбиљан утицај на оне који већ имају проблеме са менталним здрављем, а некима ће сигурно бити потребан формални психолошки третман“, истиче доктор Викес.

Ово истраживање открило је да се 150 од 281 мушкарца старих од 19 до 24 године срело с групом пријатеља током закључавања, док је петина кажњена или ухапшена због кршења правила.

Та група је такође мислила да нису ризиковали да се заразе вирусом корона или да га пренесу другима, те да поштовање рестриктивних мера није вредно.

Доктор Левита каже да је познато да мушкарци уопште преузимају више ризика, а да еволутивни психолози то објашњавају тиме да мушкарци више покушавају да се докажу.

Статистички подаци полиције показују да је трећина оних које је полиција казнила због кршења правила о закључавању била стара 18-24 године.

Психолози сматрају да власти морају да ураде више како би објасниле разлоге за физичко дистанцирање и помогле младима да разумеју рестриктивне мере.

Прочитајте још: 

У свету од короне умрло око 280.000 људи, највећи број жртава у САД и Великој Британији

Нови случај короне у Вухану после дуже времена

Француска скупштина изгласала ванредно стање до 10. јула

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала