Око милион Италијана пати од "синдрома затвора"

© Sputnik / Iliya Pitalev / Уђи у базу фотографијаДевушка в вагоне московского метрополитена во время карантина
Девушка в вагоне московского метрополитена во время карантина - Sputnik Србија
Пратите нас
Италијанско Друштво психијатрије (СИП) упозорило је да после 3 месеца изолације у кући због карантина, велики број људи има такозвани „синдром затвора“ или „Синдром колибе“, који се често јавља и код затвореника после одслужене дуге казне.

Ради се о страху од спољашњег света, а такве особе имају страх да напусте кућу у којој су провели последња два месеца, где се осећају сигурно, док их плаши спољашњи свет и могућност да се заразе, преноси Танјуг.

Према проценама, најмање милион Италијана пати од овог поремећаја.

Породица - Sputnik Србија
Паника, депресија и безнађе - разлози за љутњу и агресију

Симптоми које не би требало подценити су и несаница и иритираност. А особе које су највише подложне су они који се слабо прилагођавају промењеним условима као и особе које имају друге психолошке проблеме.

Према најновијем истраживању у Италији, Шпанији и Енглеској, стрес, анксиозност, депресија, страх од губитка посла, рад на даљину у скученим становима, беспарица, фактори су који су утицали да 41 одсто Италијана, 46 одсто Шпанаца и 42 одсто Енглеза ризикују да из пандемије изађу са психолошким проблемима.

„Изненађени смо високим нивоом психолошке осетљивости људи које смо испитали. Социјално-економски фактори у време пандемије учинили су да се људи много више плаше стреса, него могућности да буду заражени вирусом“, каже Кристијано Кодањоне, професор на Универзитету у Милану и један од истраживача.

Истраживања из Шпаније и САД потврђују да и у тим земљама, у време пандемије, расте број психолошки осетљивих особа.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала