Прљави веш Барака Обаме: САД испоручиле нарко—картелима 2.000 аутомата

© REUTERS / TOMAS BRAVOХапшење нарко-боса Хоакина Ел Чапа Гусмана
Хапшење нарко-боса Хоакина Ел Чапа Гусмана - Sputnik Србија
Пратите нас
Око 2.000 комада аутоматског наоружања продато је Мексиканцима, како би администрација Барака Обаме пратила њихов пут до нарко—картела. Ово оружје употребљавано је у масакрима у Синалои и Чивави. Мексичке власти сада траже одговоре од САД.

Мексичке власти спојиле су своје извештаје и документе које су обелоданиле власти у Вашингтону и дошле до закључка да је амбициозно замишљена и једнако славно пропала акција администрације Барака Обаме представљала извор наоружања за нарко-картеле у Синалои и Чивави, пише мексичка Жорнада, преноси РТС.

Операција „Паклене улице“, која је трајала од 2009. до 2011. године и суштински је представљала невешт покушај Вашингтона да, без знања мексичких власти, пусти у промет извесну количину модерног аутоматског наоружања, како би пратила пут оружја до шефова нарко-картела.

Према налазима које су објавили мексички медији, оружје које је на овај начин „пуштено“ у Мексико кориштено је у неколико масакра, укључујући убиство 22 цивила у ТлаТлаји 2014. године, затим у обрачуну код ранча Ел Сол где су убијене 42 особе, док је снајперска пушка калибра 12,7 милиметара пронађена у арсеналу Хоакима Гузмана, познатом и под надимку Ел Чапо.

Мексичке власти, садашње и бивше, тврде да нису знали за ову операцију, оптужујући администрацију Барака Обаме да је цела акција изведена иза њихових леђа. Вашингтону ће бити упућена дипломатска нота, којом ће бити затражена објашњења.

„То оружје је употребљено како би се извршила убиства у Мексику. Једном од ових пушака убијен је амерички званичник. Питање је осетљиво јер је откривено нелегално мешање стране државе“, рекао је мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор.

„Желимо да знамо све о тој операцији, желимо да знамо ко је био умешан, желимо да знамо да ли је постојала сарадња на било којем нивоу. Ако није постајала сарадња, желимо да нам се каже да је операција била непотребна и незаконита“, рекао је мексички председник.

Мексички медији јављају да ће нота Вашингтону бити упућена већ током дана, те да ће добри односи са администрацијом Доналда Трампа резултирати ваљаним одговорима.

© AP Photo / Yorgos Karahalis/PoolБарак Обама
Прљави веш Барака Обаме: САД испоручиле нарко—картелима 2.000 аутомата - Sputnik Србија
Барак Обама

Званичници Мексика из времена када је та акција спроведена тврде да нису знали за америчке акције, укључујући и бившег председника Калдерона Хинохоса, који тврди да је у то време, у више наврата, тражио од САД да зауставе пошиљке наоружања које су стизале на мексичку територију.

Није тачно да је постојао споразум са САД, тражили смо да се талас трговине оружјем заустави, рекао је бивши председник Мексика.

Са америчке стране, операцију је водио Биро за алкохол, дуван, оружје и експлозиве, АТФ, који је „пуштао“ да оружје из легалних продавница у Аризони, заврши са мексичке стране границе, надајући се да ће на тај начин лоцирати и ухапсити шефове нарко-картела.

Неколико месеци после почетка ове операције, амерички медији су јавили да агенти АТФ-а немају представу где се налази три четвртине од око 2.000 комада оружја испоручених Мексиканцима.

Истрага о овом случају почела је у САД још пре осам година, али је тадашњи председник Барак Обама спречио да истражитељима буде предочен део документације, иако се касније испоставило да није имао права на такав потез. Документи још увек нису достављени истражитељима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала