Турска: Спремни смо да узвратимо паљбу на Хафтарове снаге у Либији

© Flickr / Peretz PartenskyПоглед на Анкару
Поглед на Анкару - Sputnik Србија
Пратите нас
Анкара ће узвратити ватром на провокације Либијске националне армије коју предводи генерал Халифа Хафтар, уколико турске дипломатске мисије у Либији буду нападнуте, саопштило је Министарство иностраних послова Турске.
„Илегалне формације повезане са Хафтаром последњих дана су појачале нападе на цивиле и цивилну инфраструктуру. Само 9. маја оне су испалиле више од 100 ракета и отвориле жестоку паљбу на центар Триполија“, наведено је у саопштењу Министарства.

Турско Министарство тврди да су мете напада, у којима су погинули и рањени цивили, биле дипломатске мисије, укључујући турску амбасаду у Триполију, аеродром и други цивилни објекти.

Министарство је осудило нападе и назвало их ратним злочинима.

„Поново истичемо, уколико напади буду усмерени на наша дипломатска представништва у Либији, сматраћемо Хафтарове снаге легитимним циљем (за узвратни напад)“, истиче се у саопштењу.

Министарство сматра неприхватљивим то што Уједињене нације не реагују на те нападе.

„За време Рамазана и пандемије заједничка одговорност међународне заједнице је да заустави пучисту Хафтара, који убија своје грађане, међу којима су и деца, жене и старији људи“, наведено је у саопштењу.

Подсетимо, раније је Хафтар саопштио да раскида све политичке споразуме и преузима власт у земљи.

Италија је у петак осудила напад на зону у близини резиденција амбасадора Италије и Турске у Триполију и оптужила ЛНА за напад у коме је страдало најмање двоје људи.

Борбена авијација ЛНА, генерала Хафтара извела је серију напада у четвртак на плаћенике из Сирије и турски командни штаб у граду Мисурат, 200 километара источно од Триполија.

Халиф Хафтар - Sputnik Србија
Хафтар изгубио територије, па се прогласио вођом либијског народа

Либијски сукоб

У Берлину је 19. јануара одржана међународна конференција о Либији, на којој су учествовали лидери Русије, Немачке, Француске, Сједињених Америчких Држава, Турске, Египта и других земаља, као и Европске уније и Уједињених нација. Премијер Владе националног јединства Либије Фајез Сараџ и командант Либијске националне армије Халифа Хафтар присуствовали су самиту, иако ни тамо није дошло до организације директних преговора између њих.

Главни резултат Берлинске конференције је позив за прекид ватре у Либији и обавеза да се сукобљене стране уздрже од мешања у сукоб, поштујући ембарго на оружје странама у сукобу. Осим тога, учесници састанка су предложили да се оснује одбор за контролу поштовања прекида ватре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала