Влада Србије усвојила нове мере: Високе казне — 500.000 ако не дезинфикујете свој радни простор

Пратите насTelegramOdyssey
Влада Србије усвојила је измене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести којима је одлучено да законски минимум казне у овој области за правна и физичка лица буде 50.000 уместо досадашњих 30.000 динара.

Процењено је да висина минималне казне мора да се увећа како би људи и након укидања ванредног стања поштовали прописане мере. Разлог томе јесте и то што су у пракси прекршајни судови приликом кршења постојећих одредаба Закона, били склони томе да изричу минималне новчане казне, које нису стимулисале ни физичка, ни правна лица.

Убудуће ће физичка лица која, поред закона, не поштују ни уредбе и одлуке надлежних органа, морати из свог џепа да издвоје од 50.000 до 150.000 динара, а правни субјекти од 50.000 до чак 500.000 динара!

Примера ради, правно лица ће бити кажњено и до 500.000 ако не буде дезинфиковало свој простор, али и ако буде дало налог за путовања запосленом у земљу у којој има обољења која представљају претњу по јавно здравље. Што се тиче физичких лица, она могу да буду санкционисана ако се, на пример, не придржавају налога за изолацију и карантин. Ако прекрше ове али и друге мере које су дефинисане важећим законом, могу да плате од 50.000 до 150.000 динара, наводи Курир.

Новчаном казном у износу од 30.000 до 150.000 динара казниће се за прекршај физичко лице у следећим случајевима:

  • Ако поступку епидемиолошког испитивања не говори истину и не даје тачне и потпуне податке од значаја за откривање извора и начина преношења заразне болести, односно за откривање, спречавање и сузбијање епидемије те заразне болести, као и ако се по потреби не подвргне одређеним медицинским испитивањима.
  • Ако се не придржава налога доктора у случају када му је одређена обавеза превоза санитетским возилом или мера изолације и лечења, односно изолације, у складу са овим законом.
  • Ако се пре путовања у земље у којима има заражених, као по повратку из тих земаља, не придржава обавеза прописаних овим законом као и мера које природа болести налаже.
  • Уколико се се у складу са издатим решењем санитарног инспектора, не јавља заводу односно институту за јавно здравље према месту боравка ради праћења свог здравственог стања, односно, ако се не придржава налога изабраног доктора.
  • Ако се не придржава мере карантина.
  • Уколико одбије обавезну имунизацију лица одређеног узраста.
  • Ако обавља производњу и промет хране а није обавио обавезни здравствени преглед и не поседује прописно оверену санитарну књижицу.
  • Ако не спроводи мере прописане овим законом и не поступи по решењу санитарног инспектора ради заштите становништва од заразних болести, у роковима, под условима и на начин одређен тим решењем.
  • Уколико оболело не даје истините податке и не придржава се одређених мера и упутстава здравствене установе, односно налога доктора, нарочито у погледу спречавања преношења болести.

Прочитајте још: 

Нове мере владе за враћање у школе, лична документа, рад кладионица...

Повећана казна за кршење мера заштите, сада минимална 50.000 динара

Које забране важе и после укидања ванредног стања

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала