Вулин: Војска Србије одговорила свим изазовима и показала способност

© Фото : Даримир Банда, Министарство одбранеАлександар Вулин
Александар Вулин - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Александар Вулин на данашњем представљању резултата војске током ванредног стања изјавио је да је Војска Србије показала своју организованост, ефикасност и спремност да се избори са свим изазовима како би сачувала земљу и грађане Србије.

Представљање резултата војске током ванредног стања, отпочето је минутом ћутања којим је одата пошта свим грађанима који су подлегли последицама вируса корона, а међу којима су и три припадника Војске Србије.

Вулин је најавио да ће држава помоћи породицама припадника Војске Србије који су подлегли од последица новог вируса.

Истакао је да је до сада укупно у војсци било инфицирано 300 људи, тренутно је позитивно њих 52 и сви су, каже, ван животне опасности.

Тренутно је, додаје, 167 припадника Војске Србије у самоизолацији.

Подсетио је да је Управа за војно здравство дала процену о увођењу ванредног стања због развоја пандемије, које је, уведено 15. марта, а од тада је Војска Србије добила два задатка - да пруже подршку цивилним властима и очувају оперативне способности Војске Србије.

Вулин је рекао да је војска преузела обезбеђивање граница, објеката здравствених установа, социјалних центара и центара за прихват миграната и истакао да је дневно на тим задацима било ангажовано више од 1.500 војника на терену, а осим на терену, били су ангажовани и они који су бринули о њиховој логистици, здрављу, они који су учествовали у организацији и командовању.

Осим тога, ангажовани су били и војници који су контролисали копнену зону безбедности према АП Косово и Метхохија, они који су водили рачуна о безбедности српског неба, као и они који су обавештајно и контраобавештајно информисали све време.

Вулин је навео да је војска обезбеђивала свих 18 граничних прелаза, у сарадњи с МУП-ом, 51 објекат здравствене установе у 24 градова и општина у земљи, прихватне центре за мигранте и центра за азил где је смешено 8.000 миграната.

„Војска Србије потрудила се да мигрант буду безбедни и да се нигде не крећу. Колико су ти центри добро чувани, говори податак да ниједан мигрант није имао симптоме вируса корона”, рекао је Вулин.

Подсетио је да су у тим центрима избила три инцидента због чега је војска морала да реагује „пуцањем у ваздух из ватреног оружја”, како би српечила масовно бежање миграната из центара и додао да у тим инцидентима нико није повређен.

Осим тога, војска је обезбеђивала 153 установе социјалне заштите у 50 градова и општина у земљи, додајући да су војници од директора или власника тих установа добијали списак запослених који могу да улазе у установе.

 

© Фото : Министарство одбране, Даримир БандаМинистар одбране Александар Вулин
Вулин: Војска Србије одговорила свим изазовима и показала способност - Sputnik Србија
Министар одбране Александар Вулин

Међутим, Вулин је указао да су у Неготину управо запослени са списка били заражени, те да су делу корисника установа пренели вирус, као и двојици војника.

 

Војска је, истиче Вулин, посебну спремност показала у опремању привремених болница и додао да је војска опремила девет привремених болница у пет градова, односно укупно 5.122 кревета из сопствених средстава и по налогу Кризног штаба Владе Србије.

„За опремање привремених болница добили смо и похвале кинеских стручњака који су то назвали ''српском брзином''”, рекао је Вулин.

Додао је да се на Београдском сајму лечило 1.092 пацијената, на сајму у Новом Саду 269, а у хали „Чаир” 396 пацијената.

Навео је да је тренутно на сајму у Београду смештено 70 пацијената, у Новом Саду 38, док се у ВМЦ Карабурма лечи 53 заражених, од којих су двоје на респиратору.

Додао је да је ВМЦ Карабурма постала ковид болница за само 10 дана, док је други део те болнице реконструисан и изграђен за 12 дана, чиме су њени капацитети проширени.

До сада је у тој болници лечно 157 најтежих пацијената, а ниједан од здравствених радника који у ВМЦ Карабурма лечи пацијенте није заражен, рекао је министар.
Рекао је и да је за време ванредног стања у стални радни однос примљено је 95 лица медицинског и помоћно стручног особља у оквиру војног здравства.

Вулин је указао и да се против привремених болница водила медијска кампања, која је, како наводи, одвраћала заражене да пријављују болест како не би ишли у привремене болнице.

„Говорили су да је Београдски сајам Сајмиште, да је то логор, да су тамо лоши услови… Ко зна колико је због тога људи имало лоше здравствено стање и могло брже да буде излечено”, рекао је Вулин.

Додао је и да су пацијенти у привременим болницама бесплатно лечени и да им није наплаћен ниједан лек, док су, каже Вулин, много развијеније државе својим грађанима те услуге лечења наплаћивали.

Вулин је додао и да су друге војне болнице, међу којима су ВМА, војне болнице у Нишу, Новом Саду, преузеле лечење цивилних пацијената.

Војска је, наводи министар, опремила и 18 објеката за прихват држављана Србије из иностранства где су тестирани и били у карантину.

Указао је и даје АБХО јединица Војске Србије свакодневно радила на дезинфекцији јавних површина, установа и свих других објеката у земљи, у сарадњи са колегама из Русије, те додао да се разматра о томе да та једница остане присутнија у војсци.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала