Зашто имамо ноћне море и шта доводи до њих

CC0 / pixabay / Обрт
Обрт - Sputnik Србија
Пратите нас
Најновије истраживање психологије пружа увид у факторе који придоносе ноћним морама. Резултати студије показали су да појединци с повишеном неуротичношћу чешће доживљавају ноћне море. Студија је објављена у часопису „Слип сајенс“.

Ноћне море могу на различит начин утицати на свакодневни живот човека стварајући страх од спавања због ишчекивања ноћних мора или поремећај расположења због дуготрајних осећаја који су произашли из ноћних мора, преноси портал Кликс.ба.

 

© Фото : PixabayОко девет одсто испитаника пријавило тренутне ноћне море
Зашто имамо ноћне море и шта доводи до њих - Sputnik Србија
Око девет одсто испитаника пријавило тренутне ноћне море

 

Да би истражили шта придоноси томе, истраживачи су узели у обзир неколико фактора. Циљ ове студије, објашњавају аутори, био је испитати утицај социо-демографских варијабли и неуротицизма људи на ноћне море.

Интернет анкету попунило је 2.492 мушкарца и жене старости од 17 до 93 године. Учесници су испунили део упитника како би проценили своје ноћне море, тренутно и у детињству.

Кошмари - Sputnik Србија
Шта сањамо у време пандемије вируса корона?

Резултати су показали да је око девет одсто испитаника пријавило тренутне ноћне море, а 18 одсто кошмаре у детињству. Више од четвртине (27 одсто) учесника који су доживели ноћне море навело је да им се понављају кошмари који су се односили на догађаје из њиховог живота.

Неуротицизам је особина личности која је најјаче повезана с учесталошћу ноћних мора и њиховим понављањем. Жене су имале чешће ноћне море од мушкараца. Пронађен је и ефекат старости, показујући да је старија доб повезана с понављајућим ноћним морама. Истраживачи закључују да фактори као што су пол, старост и неуротичност дефинитивно доприносе ноћним морама.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала